Синод Єпископів: генеральний релятор про виклики для сучасної сім'ї
  • Чтв, 02/10/2014 - 19:43

Генеральний релятор III Надзвичайної сесії Синоду Єпископів кардинал Петер Ердо дав інтерв'ю італійському порталу www.rossoporpora.org. Він наголосив, що основною темою дискусій стануть цінності. На його думку, потрібно вести діалог з сучасними чоловіками і жінками, щоб "євангельські цінності були для них не тільки прийнятними, але й привабливими, здатними зробити наше життя щасливим». Міцність сім'ї викликає заклопотаність у багатьох регіонах світу, багато хто чекає від Церкви конкретних порад.

На питання про те, чи не вплине Синод на сприйняття нерозривності шлюбу, кардинал відповів, що більшість католиків добре знає про сакраментальність подружжя, яке не може бути розірвано за бажанням подружжя. Але іноді існує розрив між прийманням тієї чи іншої цінності та її практикуванням  в житті. Так відбувається і з християнськими подружжями, про що свідчить величезна кількість розлучень, принаймні, в Європі.

Відповідаючи на питання про Причастя для осіб, які розлучилися і живуть в несакраментальних шлюбах, кардинал зазначив, що згідно з опитуванням, в більшості країн ці особи не висловлюють ніякого бажання повернутися до цієї практики. Багато хто з них взяли шлюб у Церкві, але потім не брали участь у церковному житті. Для них питання про Причастя не представляє собою проблему. Але для тих людей, які прийшли до віри після розлучення і укладення другого шлюбу, визнання недійсності першого шлюбу може означати можливість "справжнього психологічного та пастирського очищення".

Глобальною проблемою, на думку кардинала, є зростання кількості співжиття без шлюбу. Основною причиною тому служить те, що люди все більше уникають звернення до різних установ та інститутів. Наприклад, в деяких країнах Центральної та Східної Європи домінує "пост-радянська ментальність", якій властива глибока байдужість до інститутів.

Ця проблема стосується як шлюбів, так і поховань: багато людей більше не ховають своїх померлих, а "зберігають їх попіл в пластиковому пакеті або шафі чи розвіюють його за вітром". На думку кардинала Ердо, шлюб, сім'я, смерть мають не тільки духовне, але й соціальне значення: для суспільства дуже важливо ховати померлих на кладовищі, зберігати і шанувати їх пам'ять. Якщо ж попіл розвіюється за вітром, може з'явитися враження, що "життя особистості не має ніякого значення для суспільства, для його майбутнього".

Третя надзвичайна асамблея Синоду Єпископів з пастирської опіки сімей в контексті нової євангелізації пройде у Ватикані 5-19 жовтня 2014р.