Синод Єпископів УГКЦ провів своє перше робоче засідання. Прибули гості з різних країн світу
  • Пон, 03/09/2018 - 13:42

У Львові (Брюховичі) у понеділок 3 вересня 2018 року розпочав своє перше робоче засідання Синод єпископів Української Греко-Католицької Церкви під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава.

Перш за все Предстоятель урочисто відкрив роботу Синоду. І подякував усім, хто прибув «на цей особливий момент дихання на нашу Церкву і на наш народ Святого Духа».

Потім Блаженніший Святослав пригадав членам Синоду, які відбулися зміни в нашій Церкві за останній рік (від останнього Синоду. – Ред.).

Найперше, розповів Глава Церкви, – від минулого Синоду відбувся поділ Коломийсько-Чернівецької єпархії на Коломийську і Чернівецьку. «Таким чином, – відзначив Предстоятель УГКЦ, – вітаємо владику Василя (Івасюка) з його новим титулом єпископа Коломийського. Особливою радістю минулого року було те, що ми могли після завершення Синоду проголосити про утворення нової єпархії у нашій Церкві – Чернівецької єпархії. А відтак відбулася інтронізація першого єпископа Чернівецької єпархії владики Йосафата (Мощича), якого ми сьогодні сердечно вітаємо вже в якості правлячого архієрея».

Відбулася також несподівана зміна – Святіший Отець прийняв зречення з уряду митрополита Філадельфійського, Преосвященного владику Стефана (Сороку).

Блаженніший Святослав подякував владиці Стефанові за працю і висловив радість, що єпископ усе одно прибув на Синод хоча і в якості Архієпископа-емерита.

На час вакантної посади митрополита Філадельфійського Святіший Отець виконувати обов’язки призначив владику Андрія (Рабія).

У цьогорічному Синоду бере участь новий член Синоду – наймолодший єпископ у Синоді як за віком, так і за архієрейською хіротонією, єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії владика Петро (Лоза).

За цей рік відійшов у вічність владика Андрій (Сапеляк) на 98-му році життя. Блаженніший Святослав попросив згадати його у своїх молитвах у контексті поминальних днів.

Пізніше владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду єпископів представив персонал, який допомагатиме членам Синоду в роботі.

У перший день роботи також визначили, чи є кворум для голосування, представили урядників Синоду і їхні завдання.

Традиційно на Синод єпископів УГКЦ прибувають гості. Глава УГКЦ привітав кожного з них особисто.

На цьогорічний Синод прибув високопреосвященний владика Клаудіо Ґуджеротті, Апостольський Нунцій в Україні. «Владико, кожного разу, коли ви є між нами, ми відчуваємо і присутність Святішого Отця Папи Франциска, тому що всяке синодальне діяння, яке віддзеркалює церковну єдність і лояльність, завжди діється довкола наступника апостола Петра», – сказав Глава УГКЦ.

Прибули також владика Мєчислав Мокшицький, Львівський Римо-католицький митрополит, владика Роланд Міннерат, Архієпископ Діжону, представник французького католицького єпископату. «Це великий знак сопричастя між помісною Українською Греко-Католицькою Церквою і Французькою Церквою», – додав Блаженніший Святослав.

З Греції прибув апостольський екзарх для католиків візантійського обряду Греції, монсеньйор Мануель Нін. «Почувайте себе як брат серед братів. Дякуємо вам за те, що десятки тисяч вірних нашої Церкви у Греції є під вашою турботливою батьківською опікою», – сказав Глава УГКЦ.

Своєю присутністю удостоїв Синод також владика Філарет (Кучеров), Архієпископ Львівський і Галицький УПЦ (МП), владика Димитрій (Рудюк), архієпископ і митрополит УПЦ (КП).

Уже традиційно прибуває на Синод високопреосвященний владика Ігор (Ісіченко), Архієпископ Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ. Владика Ігор також братиме участь у деяких засіданнях Синоду. «Велике спасибі, що ви є між нами і що будете працювати разом з нами», – відзначив Блаженніший Святослав.

Крім того, на Синод прибули представники спільнот УГКЦ в окремих країнах світу, де Церква ще не має до кінця створених структур.

Предстоятель привітав о. Василя Говеру, апостольського адміністратора для Греко-Католиків у Казахстані, о. Юрія Коласа, генерального вікарія для вірних візантійського обряду в Австрії. та о. Макарія Леніва, який представляє греко-католиків з Криму.

Проте це ще не всі гості, якій прибудуть на Синод єпископів УГКЦ у цьому році. Члени Синоду також очікують на прибуття владики Мілана (Шашіка), правлячого єпископа Мукачівської Греко-Католицької Церкви, владику Ніла (Лущака), єпископа-помічника Мукачівської Греко-Католицької Церкви, о. Андреса Мартінеса Естебана, представника Іспанської Єпископської конференції, вікарія для душпастирства греко-католиків і католиків східного обряду в Іспанії та о. Сергія Гаєка, апостольського візитатора для греко-католиків Білорусі.