Синод Єпископів УГКЦ установив свято Матері Божої Неустанної Помочі
  • Пон, 11/12/2017 - 14:32

Декрет

Вих. ВА 17/454                                 

На славу Святої, Єдиносущної, Животворящої і Нероздільної Тройці,
 Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь

Отець і Глава
Української Греко-Католицької Церкви
СВЯТОСЛАВ

11 грудня 1865 року папа Пій ІХ передав оригінал чудотворної ікони Матері Божої Неустанної Помочі Згромадженню отців редемптористів.

Завдяки праведному митрополиту Андреєві Шептицькому та місійній праці редемптористів, яких він запросив до України у 1913 році, Матір Божа Неустанної Помочі, прославлена в однойменній іконі, стала відомою і в нашому народі. Відтоді на її честь було зведено багато храмів, у 1927 році засновано Братство Матері Божої Неустанної Помочі, видано наукові праці, публікації, зокрема відомий твір бл. Василія Величковського «Історія чудотворної ікони Матері Божої Неустанної Помочі» та написано літургійні тексти.

Сьогодні, святкуючи 150-літній ювілей вшанування Матері Божої Неустанної Помочі, можемо побачити її ікону в храмах різних конфесій, а також у численних домівках вірян в Україні та поза її межами.

Зважаючи на поширення серед наших вірних культу Матері Божої Неустанної Помочі, з урахуванням норми канону 40, § 1 Кодексу канонів Східних Церков (ККСЦ), Синод Єпископів УГКЦ, що відбувся в престольному граді Львові 3–12 вересня 2017 року Божого, відповідно до припису кан. 880, § 2 ККСЦ, установив свято Матері Божої Неустанної Помочі (н. 7).

Ми, владою нам даною, відповідно до норми кан. 112 ККСЦ, задля духовного блага наших вірних проголошуємо

свято Матері Божої Неустанної Помочі

і постановляємо

його святкування в першу неділю липня.

Патріаршій літургійній комісії доручаємо опрацювати богослужбові тексти цього свята.

Цей декрет набирає чинності через два місяці від дня його електронного опублікування на офіційному веб-сайті Української Греко-Католицької Церкви (ugcc.ua) (див. кан. 15 Канонів партикулярного права УГКЦ). 

Текст цього документа також має бути опублікований у «Благовіснику Верховного Архиєпископа Української Греко-Католицької Церкви».

+ СВЯТОСЛАВ

о. Микола Сулима,
канцлер Курії
Верховного Архиєпископа УГКЦ

Дано у Києві,
при Патріаршому соборі Воскресіння Христового,
в день Святих преподобномученика Стефана Нового та мученика Іринарха,
11 грудня 2017 року Божого