Синод Єпископів ухвалив Декларацію про ситуацію на Близькому Сході, в Африці та Україні
  • Нед, 25/10/2015 - 10:03

Занепокоєння, турботу й любов виявили Отці Синоду щодо ситуації на Близькому Сході, в Африці та Україні, ухвалюючи Декларацію, оприлюднену 24 жовтня 2015 року.

«Зібрані навколо Святішого Отця Франциска, Наступника святого Петра, ми, Синодальні Отці, разом з братніми Делегатами, Спостерігачами та Спостерігачками, що беруть участь в ХІV Загальній Асамблеї Синоду Єпископів, скеровуємо наші думки до всіх сімей Близького Сходу.

Протягом багатьох років, з причини триваючих кровопролитних конфліктів, вони є жертвами нечуваних жорсткостей. Умови їхнього життя ще більше погіршились останніми місяцями та тижнями.

Застосування зброї масового знищення, масові вбивства, обезголовлення, викладення людей, торгівля жінками, вербування дітей на військову службу, переслідування з причин віри та національності, спустошення місць культу, руйнування культурної спадщини та інші незліченні жорстокості примусили тисячі родин залишити свої домівки і шукати притулок в інших країнах, нерідко в умовах крайньої тимчасовості. Тепер вони не можуть повернутись і здійснити своє право на гідне й безпечне життя на власній землі, сприяючи відбудові та матеріальному й духовному добробутові своїх країн.

У такому  драматичному контексті постійно порушені фундаментальні принципи людської гідності та мирного і гармонійного співжиття між людьми й народами, та найелементарніші права, як право на життя і на релігійну свободу та міжнародне гуманітарне право.

Таким чином, прагнемо висловити нашу близькість до Патріархів, Єпископів, священиків, богопосвячених осіб та вірних, як також до всіх мешканців Близького Сходу, виявляючи солідарність та запевнюючи молитву. Думаємо про всіх викрадених осіб і просимо їхнього визволення. Наші голоси приєднуються до волання багатьох невинних: ніколи більше насильства, ніколи більше тероризму, ніколи більше руйнування, ніколи більше переслідувань! Нехай же негайно припиниться ворожнеча та торгівля зброєю!

Мир на Близькому Сході треба шукати не насильно нав’язаними виборами, але політичними рішеннями, які шанують культурні та релігійні особливості окремих країн та різноманітні дійсності, з яких вони складаються.

Висловлюючи в особливий спосіб подяку Йорданії, Лівану, Туреччині та численним європейським країнам за прийняття біженців, знову звертаємось із закликом до міжнародного Співтовариства, щоб, відкладаючи власні інтереси, включитись до пошуку рішень, до засобів дипломатії, до діалогу, до міжнародного права.

Нагадаємо слова Папи Франциска, звернені до «всіх осіб та спільнот, які покликаються на Авраама: шануймо і любімо одні одних як брати й сестри! Навчімось розуміти біль іншої людини! Нехай же ніхто не використовує Божого імені для насильства! Трудімось разом в ділі справедливості та миру!» (Промова в осередку Великої Ради на Храмовій Горі в Єрусалимі, 26 травня 2014).

Ми переконані, що мир можливий і що можливо зупинити насилля, які в Сирії, Іраку, в Єрусалимі та в усій Святій Землі щодня заторкують дедалі більше родин і невинних цивільних осіб та загострюють гуманітарну кризу. Примирення – це плід братерства, справедливості, пошани та прощення.

Нашим єдиним бажанням – як також і людей доброї волі, які створюють велику людську родину, – є те, щоб можна було жити в мирі. Щоб «євреї, християни та мусульмани змогли побачити в іншому віруючому брата, якого слід шанувати та любити, щоб дати, перш усього, на їхній землі, прекрасне свідчення спокою та співіснування між дітьми Авраама» (Церква на Близькому Сході, 19).

Наші думки та наші молитви простягаються, з таким самим занепокоєнням, турботою та любов’ю до всіх сімей, які перебувають в аналогічних ситуаціях в інших частинах світу, зокрема в Африці та в Україні. Вони були значно мірою присутні під час роботи цієї Синодальної Асамблеї, так як і близькосхідні родини, і також для них усильно благаємо, щоб вони змогли повернутись до гідного й спокійного життя.

Ввіряємо Пресвятій Родині Ісуса, Марії та Йосифа, досвідченій у стражданні, наші намірення, щоб світ незабаром став єдиною родиною братів і сестер!»