Синод: показувати молоді Христа, а не будь-яку відповідь
  • Срд, 10/10/2018 - 15:29

В центрі уваги 6-го загального зібрання Синоду Єпископів була друга частина Instrumentum Laboris (Робочого документа), що має тему «Розпізнавати молодіжну дійсність». Було обрано членів комісії, що редагуватиме Заключний Документ Синоду.

Працюючи над аналізом другої частини Робочого документа, у вівторок, 9 жовтня 2018 р., після обіду, учасники XV Загальної Асамблеї Синоду Єпископів обговорювали питання про те, як можна наближати і супроводжувати молодь до Церкви; яким чином цей супровід може доповнювати дійсність, норми та cумління; якими є складові елементи плідного формування супровідників.

Важливість супроводу молоді

В залі Синоду прозвучало свідчення молодої словачки Вікторії Жольнової, однієї з 49 спостерігачів, що розповіла про те, як завдяки духовному проводові одного священика вона розпочала свій духовний шлях. Про важливість духовного супроводу йшлося також у виступах доповідачів, які вказували на центральну роль Таїнства Примирення та необхідність спонукати молодь до того, аби виходити за межі власного комфорту, аби відповісти на покликання.

Сприяти зустрічі з Христом і дбати про неповносправних

Церква покликана до того, аби пробуджувати у молодих серцях невгамовність. Вона повинна не давати лише одну відповідь серед багатьох інших, а вказувати на вічне життя, відповідаючи на глибоке прагнення молодих людей жити у повноті. Отці Синоду підкреслили важливість зустрічі з Христом, вимогливим другом, яка здійснюється через молитву, євхаристійну адорацію, або через добре підготовлених провідників, які допомагають зростати у вірі. Християнська спільнота повинна бути готовою супроводжувати молодих неповносправних осіб, про яких часто забувають в душпастирській діяльності.

Молитовний вимір і благодійна діяльність

Відсутність прикладів для наслідування, які б були поруч з тими, хто, можливо, прямує в неправильному напрямку, може спонукати молодь до того, щоб залишити Церкву, і цього, на думку синодальних отців, потрібно уникати, бо сьогодні, як ніколи раніше, потрібне нове покоління християн, готових віддано долучатися до політичної й соціальної діяльності. Цитуючи відомого італійського єпископа Тоніно Белло, який у своїй душпастирській праці запровадив слово «контемпл-активний», поднюючи слова «контепляція» (споглядання) і «активний», учасники Синоду підкреслили, що молодь повинна бути здатною поєднувати молитовний вимір і благодійну діяльність серед бідних і забутих. Нові християнські мирянські рухи дають для цього великі можливості.

Загрози переслідування і постмодерного тоталітаризму

В залі засідань Синоду прозвучало яскраве свідчення про численних молодих людей, які проживають в країнах, де католики є меншістю і де їх часто переслідують за віру. Отці Синоду говорили також про небезпеку постмодерного тоталітаризму, що є менш жорстоким ніж нацизм і комунізм, але не менш підступним, бо вбиває не тіла, а душі. В цьому контексті Церква повинна виступати на захист сім’ї, що сьогодні стала предметом «переосмислення», бо для багатьох молодих людей вона є єдиною твердою основою. Приклад сім’ї, побудованої на союзі чоловіка і жінки, – це найкраща катехиза для всіх і основа приготування до подружнього життя молодих пар.

Обрано п’ять членів редакційної Комісії Заключного Документу Синоду

Під час 6-го загального зібрання Синоду відбулося обрання п’яти членів редакційної комісії Заключного документу. До комісії увійшли: кардинал Петер Турксон, Префект Дикастерії сприяння цілісному людському розвиткові, (від Африки), кардинал Карлос Аґіяр Ретес, Архиєпископ Мехіко, Мексика, (від Америки), кардинал Освальд Ґрасіяс, Архиєпископ Бомбею і Голова Єпископської Конференції Індії (від Азії), архиєпископ Бруно Форте, ординарій К’єті-Васто, Італія (від Європи), архиєпископ Петер Ендрю Коменсолі, ординарій Мельбурна, Австралія (від Океанії). Окрім них, до редакційної комісії увійдуть також Генеральний Доповідач, Спеціальні Секретарі, Генеральний Секретар і три члени, яких призначив Папа.