Синод. Шосте загальне зібрання: драма наркоторгівлі та екологічна криза
  • Чтв, 10/10/2019 - 19:30

У шостому загальному зібранні Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів, що відбулося в середу 9 жовтня пополудні в присутності Папи Франциска, мова йшла про наркоторгівлю та екологічну кризу.

Драма наркоторгівлі та її наслідки була однією з тем доповідей під час шостого загального зібрання Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів, що відбулося в середу пополудні, 9 жовтня 2019 року.

На деяких територіях панамазонського регіону вирощування коки збільшилося від 12 тис. до 23 тис гектарів, що має жахливі наслідки, такі як збільшення злочинності та порушення природної рівноваги землі, що дедалі більше перетворюється в пустелю. Будівництво гідроелектростанцій, що призводить до вирубки лісів, багатих на біорізноманіття, а також навмисні підпали, що призводять до пожеж, які знищують мільйони гектарів землі, мають серйозні негативні наслідки на деякі регіони, змінюючи їхню екосистему.

В цьому контексті учасники загального зібрання Синоду вказали на необхідність заклику до екологічного навернення: Церква, за їхніми словами, повинна бути пророчим голосом, аби цілісна екологія стала пріоритетним питанням для міжнародних організацій.

Інкультурація та євангелізація

В інших доповідях Отці Синоду ще раз зосередили увагу на необхідності рівноваги між інкультурацією та євангелізацією, вказуючи на промовистий приклад Христа. Власне, воплочення є найбільшим знаком інкультурації, бо Боже Слова взяло на Себе людську природу, аби стати видимим у Своїй любові. І саме в цьому полягає завдання Церкви, покликаної втілитися в конкретне життя людей, як це роблять місіонери Амазонії.

Місійна синодальність

В одній з доповідей прозвучала думка, що Амазонія повинна стати постійною кузнею місійної синодальності задля добра місцевих мешканців і Церкви. Підкреслювалась також важливість цінувати автохтонні культури й народів, концепція всесвіту яких допомагає в дбанні про спільний дім.

Брак покликань та пропозиція висвячувати одружених чоловіків

У рамках теми євангелізації йшлося також про брак покликань до богопосвяченого життя й священства та про висвячення одружених чоловіків, так званих «viri probati». Ця пропозиція, за словами одного з доповідачів, може послабити готовність священників вирушати на місію з одного континенту на інший, чи переходити з однієї дієцезії до іншої. Священик, як зазначалося в доповіді, не належить громаді, а Церкві й тому може бути призначений для будь-якої громади. В іншій доповіді підкреслювалося, що існує більша потреба в добрих дияконах, аніж у священослужителях. Вказувалось також на необхідність якіснішої формації для священиків та більшого залучення мирян до євангелізації.

Народна побожність

В одній із доповідей мова йшла про народну побожність, що є одним із аспектів євангелізації, яким не можна ігнорувати. Народна побожність – це суттєва характеристика народів Амазонії, яку Церква повинна цінувати й дбати про неї, як про цінний скарб.

Богослов’я сотворення

Одна з тем Синоду стосувалася також богослов’я сотворення, в контексті якої Синодальні Отці вказували на важливість більшого діалогу між богослов'ям і природничими науками, бо забути про Сотворення означало б забути самого Творця.

Йшлося також про необхідність захисту прав тубільних народів Амазонії та налагодження з ними діалогу, який свідчить про ставлення до них як до гідних співрозмовників.

Міжрелігійний діалог

Синодальні Отці підкреслювали важливість міжрелігійного діалогу, в контексті якого відмінності стають можливостями, діалог, що ґрунтується на довір’ї та на взаємному слуханні. Доповідачі вказували на можливість спільного шляху в захисті прав автохтонних народів та їхніх земель.  

На початку спонтанних виступів до слова запросили також Папу Франциска, який поділився своїм баченням того, як проходить праця Синоду Єпископів.