Синод. П’ятнадцяте загальне зібрання: Кінцевий документ і післясинодальна рада
  • Нед, 27/10/2019 - 09:25

В присутності Папи Франциска, 15-те загальне зібрання Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів, що відбулося в п’ятницю після обіду, обрало членів післясинодальної ради. Присутні 182 Отці Синоду ознайомилися з остаточним проектом Кінцевого документа.

 

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

У п’ятницю, 25 жовтня 2019 р., пополудні, відбулося передостаннє загальне зібрання Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів на тему: «Амазонія: нові шляхи для Церкви та цілісної екології», що відбувається у Ватикані від 6 до 27 жовтня. Насамперед, під час засідання були обрані 13 членів Післясинодальної Ради – спеціального органу при Генеральному Секретаріаті Синоду Єпископів, завданням якого є дбати про втілення в життя напрацювань асамблеї.

Обрані абсолютною більшість голосів, члени ради представляють єпископати регіону: 4 – з Бразилії, по двоє  з Болівії, Колумбії та Перу, по одному  з Антильських островів, Венесуели та Еквадору. Це трьох членів призначить Папа Франциск.

Представлення Кінцевого документа

Відразу після голосування слово взяв Головний доповідач кардинал Клаудіо Гуммес, який зачитав Кінцевий документ, що увібрав плоди праці асамблеї. На початку він подякував Редакційній комісії за опрацювання тексту та мовним групам, які надали численні зауваження до чернетки.

За словами доповідача, цей текст постав у період надзвичайного екологічного стану, на який слід реагувати без зволікань. Збереження Амазонії є фундаментальним для здоров’я планети, Церква усвідомлює це, а тому вказує на необхідність цілісного навернення, що включає також екологічний аспект. Церква, за його словами, чує волання місцевих народів і землі, які є також воланням надії, а завданням Синоду є досягнути утвердження церковного сопричастя.

Вранці, 26 жовтня, Отці Синоду мають час на те, щоб перечитати текст і роздумати над ним, а після обіду, під час 16-го загального зібрання, відбудеться голосування.

Папа Франциск зробив учасникам синодальної асамблеї пам’ятний дарунок – медаль сьомого року понтифікату, що присвячена Амазонії.