Синод РПЦ звинуватив українців у посяганні на православні святині
  • Втр, 29/07/2014 - 16:23

25.08.2014 року в Даниловому монастирі в Москві Синод РПЦ на своєму засіданні підтримав Заяву Вищої церковної ради Російської православної церкви від 28.02.2014р., у якій було звинувачено українців в насильницьких діях стосовно УПЦ МП в Україні.

Як заявила Вища церковна рада РПЦ, православні святині України стикнулися з неприхованими погрозами. На думку РПЦ Києво-Печерська лавра та Почаївська лавра зовсім законно перебувають у власності УПЦ МП і саме через це стали об’єктами нападів радикалів. Також до об’єктів нападів РПЦ зарахувало Єпархіяльне управління Сумської єпархії УПЦ МП.

Зазначимо тільки, що, зокрема, Почаївська лавра, яка 1839 року насильно відібрана від греко-католицьких монахів оо. Василіян і до сьогоднішнього дня знаходиться у руках московського православ’я, не була об’єктом жодних нападів невідомих радикалів. Проте, саме ця святиня стала центром розповсюдження на галицьких і волинських теренах агресивної антиукраїнської російської шовіністичної пропаганди спрямованої на розпалювання ворожнечі до усіх немосковських християн.

РПЦ також висловила вдячність тим, хто начебто захистив згадані об’єкти від осквернення.

Окрім того, у документах цього засідання синоду РПЦ постійно згадується неправдива оцінка ситуації в Україні, де, на думку Синоду РПЦ, триває громадянська війна.