Синод. Сьоме зібрання: виховання до «екологічного громадянства»
  • Нед, 13/10/2019 - 11:39
Під час сьомого загального зібрання Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів, що відбулося в суботу вранці, 12 жовтня 2019 р., в присутності Папи Франциска, 175 Синодальних Отців роздумували над темою інтегрального виховання до «екологічного громадянства».

У день літургійного вшанування Пресвятої Богородиці з Апаресіди в залі синодальних засідань у Ватикані прозвучала молитовна Богородична пісня на честь Покровительки Бразилії і Їй була ввірена праця цієї Асамблеї. Так розпочалося 7-ме загальне засідання Синоду Єпископів, що триває у Ватикані.

Серед тем, які порушувались під час робочого засідання, можна виокремити тему цілісного виховання, що є інструментом інтеграції та сприяння амазонським народам. Було підкреслено, що для сталого розвитку необхідний однаковий доступ до інформації за допомогою між-дисциплінарності та транс-дисциплінарності, що є далекими від культури відкинення і близькими до культури зустрічі. У цьому світлі стає також очевидним, що завдання вихователів повинно бути оновленим у перспективі євангелізації.

Необхідне екологічне громадянство

Синодальні Отці вказали на те, що сьогодні є нагальним питання виховничого процесу в перспективі екології, щоб, таким чином, сприяти «якісному життю», «доброму співжиттю» та «добрій діяльності».

Амазонія – це регіон багатий не лише своєю біологічною різноманітністю, але й культурною: спільноти, які на сьогоднішній день заселяють ці терени, перебувають під загрозою з боку експансії так званого «цивілізованого світу», який, в дійсності, має намір лише експлуатувати його природні ресурси з метою нагромадження багатства. Натомість, тим, чого справді сьогодні необхідно, є інтегральне виховання, яке спроможне відновити зв’язок між людиною та довколлям, формуючи осіб, здатних, з огляду на солідарність, спільнотну свідомість та «екологічне громадянство», заопікуватись нашим спільним домом.

 

В той час, як людина намагається звести все до одноманітності, Господь прагне гармонії у відмінностях. Власне, прикладом цього є Амазонія, оскільки представляє єдність у різноманітності своєї екологічної системи та народів, які її заселяють. Отці Синоду закликали не уніфікувати, не виключати і не домінувати над народами та довколишнім середовищем, щоб не сприяти несправедливості та насильству.

Тема праці та драма визискування працівників

Під час одного із виступів на засіданні було порушено тему інтеграції екології та праці, що є двома середовищами, які дуже часто об’єднані технократичною чи експлуатаційною динамікою. Натомість, Отці Синоду підкреслили необхідність сприяти богослов’ю створеного світу.

Тема праці була розвинута також і під час іншого виступу, де наголошувалось на проблемі безробіття серед молоді, що є першою та найбільшою формою виключення і марґіналізації. Серед іншого, було вказано також і на жахливий феномен експлуатації праці неповнолітніх. З цього огляду, подальші роздуми були скеровані на те, щоб сприяти правам працівників, впроваджуючи економіку справедливості, локальні біоекономіки та відновлювальну енергетику. Все повинно бути скероване до однієї мети: спільного добра.

Іншою темою була торгівля людьми у її найрізноманітніших драматичних проявах: проституція, примусова праця, торгівля органами, тощо. Мова йде про злочини проти людства, тому закликано спільно докласти всіх зусиль для того, аби на міжнародному законодавчому рівні посприяти визволенню суспільств від цих надуживань.

 

Завдання жінок

Під час сьомого загального зібрання учасники Синоду Єпископів повернулись до теми ролі жінок, які є дуже активними в амазонських спільнотах та готові розділити з духовенством відповідальність у душпастирстві. Тому, в одному із виступів прозвучав заклик прирівняти у гідності жінок та чоловіків у сфері, що не вимагає священичих свячень. При цьому вказано на важливу роль, яку здійснюють богопосвячені жінки на теренах Амазонії, зокрема, у заснуванні нових церковних громад.

Питання покликань

Одне із наступних питань стосувалось покликань до священства та богопосвяченого життя. Учасники застановились над тим, чому у Церкві меншає покликань і як «розбудити» нові. В одному із виступів було запропоновано започаткувати місцевий досвід тимчасових душпастирів, які були б обрані із одружених чоловіків. Інший промовець закликав призадуматись над тим, щоб утворити Комісію у справах Амазонії для формування майбутніх священиків, виходячи назустріч економічним труднощам, з якими можуть зустрітись окремі дієцезії, та у питаннях браку форматорів. Окрім цього, вкотре підкреслено важливість постійного дияконату.

Мігранти та місійні завдання Церкви

Цього дня синодальні Отці також повернулись до питання міграції. Було зазначено, що Амазонія є одним із регіонів Латинської Америки, який характеризується великою національною та міжнародною мобільністю. Тому, прозвучав заклик, аби не вважати мігранта лише соціологічним чи політичним явищем, але, передусім, простором богословської дискусії, де необхідно підтвердити прихильність Церкви на користь справедливості та пошани прав людини, в пошуках справедливої та солідарної економічної системи. Вказано також на необхідність сприяння інтеграції мігрантів.

Далі учасники засідання підкреслили місійне завдання Церкви, зокрема, у такому регіоні як Амазонія, що населений близько 38-ма мільйонами мешканців. Також і до них потрібно нести Боже слово, використовуючи мову любові та молитви. Церква повинна відзначатись своєю відкритістю, бути Церквою, що виходить до тих народів, які ще не знають Ісуса Христа.

«Ні» колоніалізмові

За закінчення праці засідань, що відбувались вранці 12 жовтня, були заторкнуті такі теми, як захист тубільних народів та територій, сприяння місцевому населенню у справі викорінення несправедливостей, дбання про культуру збереження Сотвореного світу та протидії колоніальним тенденціям.