Синод Вірменської Католицької Церкви обирає Патріарха
  • Срд, 22/09/2021 - 13:16
В Римі триває виборчий Синод Єпископів Вірменської Католицької Церкви, що обирає наступника світлої пам’яті Ґріґора Бедроса ХХ Ґаброяна, що в травні переставився до вічності. В середу початок голосувань.

Ієрархи Вірменської Католицької Церкви зібралися в Римі для того, щоб обрати нового патріарха, після того, як попередній Патріарх Кілікійський Ґріґор Бедрос ХХ Ґаброян у травні цього року відійшов до вічності. Виборчий Синод Єпископів розпочався у понеділок, 20 вересня 2021 р., а середа, 22 вересня – перший день голосувань.

«Новий Патріарх мусітиме бути не тільки з огляду на традиційне визначення Caput et Pater (Главою і Отцем). Главою лише мірою того, наскільки зуміє стати слугою, Отцем, оскільки відчуватиме відповідальність за всіх своїх дітей», – сказав кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації Східних Церков, промовлячи під час Божественної Літургії з нагоди відкриття синоду в Папській Вірменській Колегії.

«Кожен з нас, отже, покликаний цими днями, як учні Ісуса після Воскресіння у Галилеї, місці першого покликання та учнівства, аби через вас і ваш вибір Патріарша Килікійська Вірменська Церква могла пережити новий початок», – заохотив кардинал Сандрі, який очолюватиме працю Синоду.

Перше скликання виборчого Синоду наприкінці червня виявилося безуспішним. Оскільки ніхто не осягнув необхідної кількості голосів протягом п’ятнадцяти днів, згідно з приписами канонічного права було оголошено перерву, передавши справу до Апостольської Столиці. Таким чином, після дводенної духовної віднови, що розпочалася 20 вересня в Папській Вірменській Колегії, в середу, 22 вересня, розпочалася нова виборча асамблея під проводом Префекта Конгрегації Східних Церков.