Синод Вірменської Католицької Церкви обрав нового патріарха
  • Птн, 24/09/2021 - 11:08

Новим очільником Церкви стане дотеперішній Ординарій для східної Європи архиєпископ Рафаїл Франсуа Мінассян, який прийняв ім’я Рафаїл Бедрос ХХІ.

Синод Вірменської Католицької Церкви, скликаний Святішим Отцем у Римі, 23 вересня 2021 р. обрав Патріархом Кілікії Вірменської Католицької Церкви Преосвященного Рафаїла Франсуа Мінассяна, дотеперішнього титулярного єпископа Кесарії Кападокійської та Ординарія для католиків вірменського обряду в східній Європі.

Згідно з прийнятим у цій Церкві звичаєм додавати до імені патріарха ім’я апостола Петра, яке по-вірменськи звучить як Бедрос, новообраний Глава Вірменської Католицької Церкви зватиметься Блаженніший Рафаїл Бедрос ХХІ. Він стане наступником Блаженнішого Ґріґора Бедроса ХХ Ґаброяна, що в травні цього року переставився до вічності.

Блаженніший Рафаїл Бедрос ХХІ Мінассян народився 24 листопада 1946 року в Бейруті. Після навчання у Патріаршій семінарії в Бзоммарі та в Папському Григоріянському Університеті, 24 червня 1973 року висвячений на священика. В період душпастирського служіння був також секретарем Патріарха Ованнеса Бедроса XVIII Каспаряна. Від 1975 по 1989 рік був суддею в Церковному Трибуналі Вірменської Католицької Церкви, опісля до 2003 року душпастирював у США.

В 2005 році Рафаїл Франсуа Мінассян став Патріаршим Екзархом Єрусалиму та Аммана, а 24 червня 2011 року був призначений Ординарієм для католиків вірменського обряду в східній Європі, отримавши від Святішого Отця титулярний осідок Кесарії Кападокійської і особистий титул архиєпископа. Ординаріат, осідок якого у вірменському місті Ґюмрі, охоплює також католиків вірменського обряду в Україні. В червні 2016 року архиєпископ Рафаїл приймав Папу Франциска під час візиту до Вірменії.

Згідно з приписами канонічного права, новообраний патріарх повинен звернутися до Єпископа Риму власноручно підписаним листом з проханням про прийняття у церковне сопричастя.