Синод. Восьме зібрання: віра сильніша від страху помилитися
  • Втр, 15/10/2019 - 08:48

Восьмим загальним зібранням Спеціальної Асамблеї Синоду Єпископів, що відбулося в суботу пополудні 12 жовтня 2019 р., в присутності Папи Франциска та 166 Синодальних Отців, завершився перший із трьох тижнів Синоду.

Для того, аби звіщати Добру Новину в Амазонії, потрібно створювати відповідні робочі групи, готові відповісти на численні душпастирські виклики та здатні свідчити радість євангелізації. Про це йшла мова під час восьмого загального зібрання Синоду, присвяченого Амазонії.

Роздуми про целібат і священство

В деяких доповідях знову прозвучала пропозиція висвячувати одружених чоловіків, так званих viri probati. Підкреслювалося, що брак покликання є проблемою не тільки Амазонії, тому не потрібно робити виключення для цього регіону. В цьому контексті було висунуто пропозицію присвятити цій темі окремий синод.

З іншого боку, було зазначено, що, згідно із свідченням багатьох християн, автохтонні культури ставилися до них прихильно саме задля целібату. В одній з доповідей зазначалось, що сучасний світ вбачає в целібаті останній бастіон, що буде знищений під тиском культури гедонізму й світськості. Тому потрібно уважно роздумати над цінністю целібату.

Доповідачі, що вказували на необхідність нових моделей допущення до священства, наголошували, що висвячення одружених чоловіків з випробуваною вірою не зашкодило б сопричастю в Церкві та не применшило б цінності целібату. Підкреслювалось також, що завдяки цьому священик міг би постійно перебувати в громаді, а не тільки нерегулярно її відвідувати. Було висловлено також побажання, аби цей Синод заклав основу для нового кроку, бо віра в силу Святого Духа повинна бути більшою, ніж страх помилитися.

Роль жінок в житті громад

У суботу пополудні в залі Синоду йшлося також про необхідність надавати жінкам більше відповідальності в душпастирській діяльності. Пролунала пропозиція обговорити питання щодо встановлення жіночого дияконату в регіоні, бо в житті громади жінка стає дедалі активнішою й не тільки як катехитка, чи матір, але й як можливий суб’єкт нових форм служіння. Крім того, присутність жінки може допомогти Церкві уникати клерикалізму, що перешкоджає братерству й солідарності.

Екологічне навернення

Доповідачі вказували також на необхідність екологічного навернення, необхідного для того, аби запобігти знищенню планети. Існує ризик того, що Амазонія, яку вважають «земним раєм», перетвориться на пекло внаслідок визискування землі. Зазначалося, що глобалізація, окрім незаперечної користі для життя людей, відкрила також двері для дикого капіталізму й матеріалізму, що сприяли збільшенню шкідливого споживацтва. В економічно розвинених країнах покупці бажають платити низьку ціну за продукти, які автохтонні народи виробляють ціною крові. В цьому контексті прозвучав заклик до простого стилю життя, до екологічного навернення, що передбачає справедливішу торгівлю.

Богопосвячені особи сприяють інкультурації Євангелія

Для того, аби сприяти інкультурації Євангелія вказувалось на необхідність заснування нової регіональної структури, яка би дбала про впровадження позитивного досвіду, накопиченого перед і під час Синоду. В одній із доповідей наводився приклад інкультурації богопосвячених осіб в Амазонії, що разом із автохтонними мешканцями борються за їхні права й через постійну формацію дедалі більше поєднують місцеву культуру та християнську духовність, сприяючи цілісній екології, що шанує людей і природу.