Синодальні хроніки (3). Висвітлення діяльності XIV Звичайної Загальної Асамблеї Синоду Єпископів
  • Срд, 14/10/2015 - 20:13

Триває  другий тиждень роботи Синоду Єпископів католицької Церкви, який розглядає тему покликання і місії сім’ї в сучасному світі.

Під час брифінгу у понеділок 12 жовтня  2015 р., о. Федеріко Ломбарді, ТІ, директор Прес-центру Ватикану, повернувся до суботньої сесії, під час якої виступили 43 Отці Синоду. Їхні доповіді стосувались третьої частини Робочого документу, в якому йдеться про місію сім’ї в сучасному світі.

Поглиблено тему приготування до Святої Тайни Подружжя, зауважуючи, що в цьому повинні бути заанґажовані не тільки священики, але й християнські родини та церковні рухи.

Заторкуючи питання душпастирства молоді, інкультурації, насильства в домашніх мурах, мішаних та неврегульованих подружніх зв’язків, зокрема в мусульманських країнах, як також питання сімей, які зазнали краху подружнього життя, Отці Синоду поділились особистим досвідом, представляючи окремі пастирські ситуації, звертаючи увагу й на те, що Церква є близькою до розлучених подружніх пар, які перебувають у другому, цивільному шлюбі. Також наголошено, що для Бога жодна людина не є чужою, тому неможливо відділити доктрину від душпастирства.

У свою чергу подружні пари з Бразилії та Індії, що беруть участь у Синоді в якості спостерігачів, висловили радість з приводу того, як Церква щиро дбає про сім’ю.

Під час брифінгу у вівторок 13 жовтня о. Ломбарді наголосив на широкій співпраці Отців Синоду та загальному позитивному кліматі, в якому проходять загальні сесії та зібрання мовних груп.

Серед іншого, Синод заторкував питання зв’язку між покликанням до богопосвяченого життя та життям у родині. Наголошено, що у наш час чимало молоді не походить у більшості з традиційних католицьких сімей, як це було у минулому, але дуже часто шлях покликання є, одночасно, є катехитичним шляхом, тобто наближенням до віри, а вже потім – роздумуванням над покликанням.

Тереза Нийрабукеє з Руанди, форматорка  Африканської федерації сімейної акції, пригадала геноцид, який пережила її країна 20 років тому й підкреслила важливість сімей у процесі національної відбудови, адже сім’я – це свідок любові й примирення.

У середу були представлені звіти 13 мовних груп та виступило 15 Синодальних Отців, які заторкнули дуже широкий спектр питань.

«Євангеліє сім’ї – це биття серця всього Синоду», – так мовні редакції визначили Робочий документ, над яким вони працювали. Мова йшла також і про те, що сучасна молодь боїться подружніх зобов’язань «назавжди», тому її потрібно підтримувати та заохочувати, беручи до уваги культурні та економічні обумовлення їхнього середовища. А подружнє життя слід представляти не як абстрактний ідеал, не як тягар, але Божий дар, як простір, у якому виявляється Божа благодать.

У звітах мовних груп наголошено, що подружні пари та сім’ї потребують ефективного супроводу протягом усього життєвого шляху. Крім того, підкреслено зв’язок між Синодом Єпископів та Ювілеєм Милосердя, рекомендуючи при цьому любляче душпастирство щодо родин, які переживають труднощі, адже Боже милосердя призначене для всіх.

Отці Синоду заторкнули тему введення молитовного читання Святого Письма (Lectio divina) в життя родин, як також звернули увагу на проказування вервиці й участь у недільній Святій Літургії, як засобів, що зміцнюють родинне життя.

Не залишено без уваги важливість католицьких шкіл, які на рівні з парафіями допомагають засвоїти Євангеліє сім’ї в усій його повноті.