Синодальні хроніки (4). Братні делегати та спостерігачі
  • Суб, 17/10/2015 - 02:28

У Ватикані добігає до завершення другий тиждень праць 14-ї звичайної Асамблеї Синоду Єпископів, тема якої «Покликання та місія сім’ї у Церкві та в сучасному світі». У залі синоду вже виступили всі доповідачі. Залишилося обговорення підсумків дебатів, що стосувалися третьої частини Робочого документу, у мовних групах, представлення їхніх напрацювань під час чергового загального зібрання, після чого розпочнеться праця над підсумковими документами Синоду.

У четвер ввечері завершили свої виступи Отці Синоду та розпочалися свідчення спостерігачів, під час яких виступили три подружні пари. У п’ятницю вранці виступили 12 делегатів від інших християнських конфесій, а після них –було 27 доповідей від спостерігачів. Таким чином, виступили всі, хто мав на це право. Один з Отців Синоду передав свою доповідь у письмовій формі.

Виступи представників інших християнських конфесій засвідчили, що хоч конфесії та підходи є відмінними, але всі вважають родину головним напрямком душпастирства Церкви та основою суспільства. Їхні доповіді стосувалися різних аспектів, починаючи від змішаних подружь, які вказують на важливість екуменічного діалогу, до призадуми над сім’ями, які переживають кризу, очікуючи від Церкви підтримки й супроводу, а не засуду. Братні делегати високо оцінили праці Синоду, підтверджуючи бажання і надалі прямувати вперед дорогою екуменізму, адже того, що об’єднує, набагато більше від того, що розділяє.

Із виступів спостерігачів, між якими було чимало подружніх пар, випливає краса подружнього життя, яке розпочинається із справжньої любові та усвідомлення великих викликів, які сім’я покликана долати в сучасному світі. Наголошено на необхідності відповідного приготування до подружжя, погляду, здатного розгледіти «промені надії» також й у сім’ях, які зазнали краху. Не може не викликати стурбованості становище похилих віком та своєрідна «ідеологічна революція», яка намагається перевизначити родину та людську природу. Говорячи про зв’язок між сім’єю та суспільством, наголошено на тому, що, якою буде сім’я, таким буде й суспільство.