Синодальний з’їзд у Ватикані: 500 єпископів дискутуватимуть про священство, целібат і роль жінок у літургії
  • Пон, 14/02/2022 - 12:14

У Ватикані відбудеться міжнародний симпозіум про священство. Засідання в Залі Павла VI 17 лютого відкриє Папа Франциск. Понад 500 єпископів, священників, монахів та мирян впродовж трьох днів будуть роздумувати над значенням загального священства усіх охрещених, а також над роллю целібату та участю жінок в Церкві.

Як наголошує кардинал Марк Уелле, симпозіум повинен, перш за все, роздумати над відносинами між служінням єпископів та священників, а також загальним священством усіх вірних. Ця подія входить до лінії синодального шляху, ініційованого Папою Франциском, і має стати відповіддю на кризу священства, що зараз присутня в Церкві.

Коли говоримо про священство, то зазвичай маємо на увазі єпископів і священників, в той час як Собор повернув рівновагу між служебним священством та загальним священством. Однак ця рівновага немає відображення в душпастирській практиці і невідома вірним мирянам. «Головною метою зустрічі є поглибити цю тему, щоб наново переосмислити комплементарність станів життя у Церкві», - прокоментував для Ватиканського радіо кардинал Марк Уелле, префект Конгрегації у справах єпископів.

«Питання целібату також буде темою для обговорення. Я не можу передбачити що саме буде говоритись, але переконаний, що ця тема буде точно заторкнута, не лише як відповідь на теперішні виклики, яких є дуже багато. Одним із важливих є ставлення під сумнів легітимності целібату в контексті сексуального зловживання серед духовенства. Вважаю, що це слід враховувати, однак ця тема виходить поза рамки цього симпозіуму. Для того, щоб добре зрозуміти питання зловживань, потрібно теологічне і історичне дослідження, яке ще наразі не було поведене. Дотеперішні дослідження, які провели в Німеччині, Франції чи Австралії, мають більш соціальний і культурний характер, але не стосуються теологічного аспекту. Тим часом симпозіум має завдання роздумати над сопричастям покликань і повернення певного ентузіазму для віри і місії Церкви», - сказав кардинал Марк Уелле.