Сирія: більше 120.000 загиблих, зростає насильство проти християн
  • Нед, 03/11/2013 - 10:29

У Сирії кількість жертв війни зросла до 120.000 чоловік, починаючи з першої жертви в березні 2011 року під час маніфестації в місті Дераа на півдні країни.

Останнім часом хвиля насильства забрала життя багатьох християн. Крім трьох священиків і монахинь, а також викрадених кілька місяців тому о. Паоло Далл'Ольйо і двох православних єпископів, жертвами насильства проти християн як релігійної групи стали десятки мирян, винищених не тільки в старохристиянському місті Маалуля, але і в поселенні Садад в провінції Хомс: там ісламістські бойовики з Фронту ан-Нусра без жодного приводу стратили 45 мирних християн,  серед яких були жінки і діти. Були спаплюжені й пограбовані всі історичні церкви, бойовики осквернили Пресвяті Дари, які знаходяться при вівтарях, та обписали стіни храмів блюзнірськими написами. Садад − це найдавніше християнське поселення на півночі від Дамаска з видатною археологічною і культурною спадщиною, що має 4.000-річну історію. Згадки про нього знаходяться вже в Старому Завіті, а його мешканці досі користуються арамейською мовою, якою говорив Христос.

В інтерв'ю католицькому інформаційному агентству Fides сирійський православний митрополит Сельванос Бутрос Альнемех підкреслив, що те, що «сталося в Сададі − це найтяжче і найбільше винищення християн у Сирії за два з половиною роки».

Протягом тижня 1.500 сімей були в заручниках, − старші, жінки, діти, молодь використовувалася в якості живого щита. Близько 2.500 християнських сімей втекли з Сададу в сусідні провінції, прихопивши з собою лише одяг. Поселення залишилося без електрики, водопостачання, зв'язку. Всі приватні будинки були розграбовані, церкви, школи, лікарні та державні приміщення − зруйновані. Багато з будівель не піддаються відновленню. Архиєпископ Бутрос Альнемех з гіркотою зазначив: «Ми просили допомоги у світу, але ніхто нас не почув. Де ж християнська совість? Де совість людська? Де наші брати? Зі сльозами і горем думаю про всіх страждаючих. Яким буде наше майбутнє? У дітей Сададу його вкрали. Просимо всіх молитися за нас».

Апостольський нунцій в Сирії, монс. Маріо Дзенарі, заявив, що християнська громада знаходиться під особливим прицілом відтоді, коли конфлікт перестав бути справою виключно регулярної армії та повстанців, і в нього активно включилися бойові ісламістські підрозділи, близькі до «Аль-Каїди».

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va