Сирійські християни: чи буде їм спокій?
  • Нед, 22/09/2013 - 14:15

Сирійське містечко Маалула досі перебуває в епіцентрі воєнних подій. Тут не припиняється протистояння сирійської армії та ісламістів. Містечко розташоване у гірській місцевості на північний схід від Дамаска. Контроль над Маалулою переходив від однієї конфліктуючої сторони до іншої багато разів. Наразі військовики заявляють, що містечко перебуває у їхніх руках.

У Маалулі розташовані православні та католицькі монастирі, а також велика статуя Діви Марії. Більшість жителів містечка досі спілкуються мовою західної арамейської групи, на одній з яких проповідував Ісус Христос.

Тривалі сутички між військами президента Сирії Башара Асада та повстанцями, в чиїх лавах б'ються бойовики угруповання «Аль- Нусра», змусили жителів Маалули залишити рідне містечко.

Раніше сирійські християни відчували себе в безпеці, оскільки Башар Асад забезпечував їм захист від нападів радикальних ісламістів. Тепер ситуація змінилася. У липні цього року в Інтернеті з’явилося відео з кадрами страти католицького священика. Ісламісти вбили його через, те що він нібито співпрацював з режимом Асада.

Християнська громада Сирії є однією з найстаріших у світі. Тим не менш, її існування в країні, яку називають «колискою християнства», тепер під загрозою через переслідування з боку радикальних ісламістів, які прагнуть створити у Сирії ісламський халіфат.

Джерело: http://ua.jn1.tv