Сирійські християни розчарувались у Заході
  • Срд, 22/05/2013 - 11:26

Сирійський католицький Патріарх Ігнатій Юзеф ІІІ Юнан в інтерв’ю вашингтонському інформаційному агенству «Catholic News Service» (CNS – «Католицька служба новин») назвав розвиток подій у Сирії наслідком «геополітичної стратегії» Заходу. Її мета – розколоти Сирію та інші близькосхідні держави. За його словами, християни цього регіону глибоко розчаровані, і в майбутньому вони більше не будуть дивитись в сторону Заходу, а швидше – на Москву, Пекін і Делі.

За словами Патріарха, тут не йдеться про сприяння демократії та плюралізму, це – «брехня і лицемірство». Західна політика не захотіла прислухатись до застережень і тому несе відповідальність за те, що відбувається в Сирії.

Патр. Ігнатій Юзеф ІІІ сказав: «Ми застерегли всіх учасників, регіональні та західні уряди – передусім Сполучені Штати, Великобританію та Францію –, що такий спосіб насильства призведе до хаосу, а хаос – до громадянської війни. Два роки тому уряди цих країн вирішили не вірити цьому».

З огляду на викрадення майже місяць тому двох православних єпископів Патріарх сказав, що цей випадок було сприйнято як «яскравий сигнал» християнам у Сирії: «Тепер вони стали ще більше боятися й зневірюватись». Як стверджує Патріарх, у нього самого немає ніяких відомостей про ситуацію обидвох єпископів, «проте США могли отримувати такі відомості, якщо цього хотіли».

Патріарх, який сам, будучи єпископом, протягом 14 років в Нью Джерсі опікувався сирійською католицькою діаспорою в Пн. Америці, додав, що західні країни від самого початку конфлікту завжди тільки наголошували, що режим Ассада повинен впасти. Тим часом пройшло 25 місяців. Ситуація ставала щораз гіршою, невинні люди мусили розплачуватись за прорахунки міжнародної політики.

Ігнатій Юзеф ІІІ підкреслив, що Церква не стоїть на стороні режиму Ассада. Вона стоїть радше «на стороні сирійського народу, її турбота стосується питання, як можна Сирію знову поставити на ноги».

Церква від самого початку наголошувала, що діючий режим повинен провести «справжні реформи» у сфері політики та громадянських свобод. Але водночас вона завжди застерігала від того, щоб розглядати повалення режиму Ассада як вирішення проблеми, тому що це могло б означати, що на місце цього режиму прийдуть ісламістсько-фундаменталістські угрупування, так як це сталося в Єгипті та Лівії.

Сирійський католицький Патріарх в інтерв’ю з CNS сказав: «Ми – не політики. Ми лише хочемо, щоб наші люди залишались у своїй країні та могли мирно співжити з іншими. Ми хочемо таких самих громадянських прав і справжньої свободи віросповідання».

Уряди західних країн мали б подивитись на ситуацію в Іраку, де після західної військової кампанії 50 % християн були змушені покинути країну. Також у рідній провінції Патріарха – Хасеке, ситуація «дуже критична». На християн чинять тиск, щоб вони покинули цей регіон. «Люди живуть в страху. Вони бояться, що їх викрадуть і посягатимуть на життя. Багато християн хочуть лише одного: в який-небудь спосіб покинути країну», – сказав Ігнатій Юзеф ІІІ.
Патріарх шкодує, що Захід в ім’я «так званого пробудження народів до демократії» розпалив конфлікти на Близькому Сході. Він вважає, що уряди західних країн не розуміють, наскільки необхідною є свобода віросповідання для близькосхідних християн: «Християн на Близькому Сході не тільки кинули напризволяще, їх ще й обманули та зрадили західні держави, як наприклад США та ЄС».

Патріарх вважає, що одного дня близькосхідні християни перестануть розраховувати на підтримку Заходу. Для них кращим буде оглянутись на своє східне коріння та звернути свій погляд на Схід – Росію, Китай, Індію.

Минулої п’ятниці в м. Дюссельдорф представники фракції ХДС (Християнсько-демократичний союз Німеччини) парламенту землі Нордрайн-Вестфален, Крістіан Мьобіус і Вальтер Керн вимагали негайного звільнення викрадених єпископів. Викрадення двох митрополитів та нещадне вбивство їхнього водія – це лише три з численних доль, які нині спіткають людей у Сирії.

«Щодня невинні стають жертвами громадянської війни. До того ж ми з великим занепокоєнням спостерігаємо, як сторони громадянської війни використовують релігії та цілеспрямовано підбурюють одну проти одної, щоб таким чином далі розпалювати ненависть між людьми. Ми звертаємось також звідси до всіх учасників: дайте знову запанувати здоровому глузду і людськості. Не можна допускати, щоб ще більше невинних людей ставали жертвами безглуздого насильства і терору», – наголосили Мьобіус та Керн.

Сирійський православний архиєпископ провінції Хасеке, митрополит Мар Євстафій Матта Роам у суботу фондові «Pro Oriente» повідомив про масову втечу християн з району військових дій. Ієрарх стверджує, що контрабандист, який нещодавно таємно вивозив 33 сирійських православних біженців з Аравійського п-ва, тримав їх на одному безлюдному Егейському острові без питної води та продуктів харчування. Коли вигнанці не з’явились у раніше домовленому місці зустрічі, родич одного з біженців звернувся до одного сирійського монаха в Греції. Монах зв’язався з грецькими органами влади, які розпочали пошуки, в ході яких вони справді знайшли 33 біженців на безлюдному острові.

В іншому випадку йшлося про одну християнську сім’ю, яка втікала разом з групою сирійських біженців, що складалась з 21 особи. Коли перевізнику біженців здалося, що його помітили грецькі військово-морські сили, то просвердлив у човні кілька дірок. Коли біженці просили дати рятівні жилети, їм відмовили в цьому, і одна п’ятирічна дівчинка-християнка потонула. Її батькові вдалося врятувати свій мобільний телефон, і він зв’язався зі своїм родичем у Бельгії, який зі свого боку зателефонував до одного сирійського монаха в Греції. Монах забив тривогу перед грецькими органами влади, яким також вдалося витягнути з води тіло затонулої дівчинки. Митр. Мар Євстафій повідомив, що митрополит Лероса, Паїсій Аравантінос, після того забезпечив ту християнську сім’ю, як і інших біженців, усім необхідним, а також подбав про християнське поховання затонулої дівчинки.

kath.net/ KAP
Переклад з німецької Володимира Мельника