Сирійський архиєпископ: Пріоритетом для сирійців є примирення
  • Нед, 12/03/2017 - 09:32

«Ситуація покращується, але ще бракує тієї безпеки, необхідної для того, щоб можна було думати про мир у тривалий спосіб. Серед населення, здається, зменшилися побоювання можливих нових нападів ІД», – зазначив Викосопреосвященніший Жан-Клемент Жанбарт, греко-мелхітський Архиєпископ Алеппо, у заяві, опублікованій ватиканською щоденною газетою «L’Osservatore Romano».

«Вже можна зауважити деякі покращення, – вказує ієрарх. – Мешканці міста протягом кількох місяців були без водопостачання», відколи терористи ІД захопили деякі водяні звердловини. «Тепер ми сподіваємося якнайшвидше отримати воду в домівках. Це може бути перший важливий крок для того, щоб до міста поверталися всі мешканці, що покинули його, втікаючи від бомбардувань».

Архиєпископ розповів, що для того, аби сприяти такому поверненню, Церква започаткувала програму «Алеппо чекає на вас», покликану допомагати біженцям повернутися до своїх домівок. Але доки дипломатія не здійснить рішучого прогресу, майбутнє виглядає примарним. «Сподіваємося на краще. Не повинно бракувати надії на політичне вирішення ситуації, оскільки проблем є чимало, і їх слід долати. Маю на увазі, насамперед, школи, систему охорони здоров’я, відсутність зайнятості, необхідність відбудовувати інфраструктуру».

Але, як зазначається у часописі Святого Престолу, думкою, що особливо турбує сирійського ієрарха, є примирення. «Це є пріоритетом для нас, сирійців, – стверджує він. – Без примирення наш шлях веде в нікуди. На жаль, на нашій землі воює дуже багато чужинців-найманців, якими маніпулюють міжнародні та регіональні центри впливу. Вісімдесят відсотків сирійців, натомість, вірить у можливість примирення та діалогу. Це є можливим, але іноземці повинні забиратися геть. Лише тоді ми зможемо примиритися, бо доки будуть вони, не буде миру».