Сирійський парламент очолив християнин
  • Нед, 01/10/2017 - 10:42

58-річний Хаммуда Сабаг, парафіянин Сиро-Яковитської Церкви, був обраний в четвер спікером Народної ради (парламенту) Сирії.

Він став першим християнином, що зайняв цей високий пост з 1949 року, коли в ході перевороту був розпущений парламент і знятий спікер Фаріс аль-Хурі, виходець з православної родини.

Хаммуда Сабаг, юрист за освітою, є членом правлячої партії арабського соціалістичного відродження (Баас). Раніше він займав пост віце-губернатора провінції Хасак.

Сабаг змінив на посту спікера Хадію Халаф Аббас - першу в історії жінку, яка очолила сирійський парламент в червні 2016 і зміщену в липні 2017 за «недемократичність».

До початку війни в 2011 році християни одинадцяти різних конфесій становили близько 5% населення Сирії, пише The Sun Daily з посиланням на AFP.

З того часу, за даними халдо-католицького єпископа Атнуана Аудо, країну покинули 1,5 мл. християн.

У роки війни християни, як правило, намагалися триматися осторонь від конфлікту, що, однак, не вберегло їх від гонінь з боку ісламських екстремістів. Багато християн були вбиті або викрадені, значна частина храмів - осквернена і зруйнована.