Ситуація в Україні підтверджує невідкладність рішучих дій на користь миру в Європі
  • Втр, 24/06/2014 - 00:08

«Церква перед обличчям Європи, яка ще досі потребує примирення і миру», – такою була тема 42-ї зустрічі Генеральних Секретарів єпископатів Європи, яка від 19 до 22 червня 2014 р. відбувалася у французькому місті Страсбурзі з ініціативи Ради Єпископських Конференцій Європи. Україну на зустрічі представляли аж три ієрархи: владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду єпископів УГКЦ, владика Віталій Скоморовський, Генеральний Секретар Єпископської конференції Римо-Католицької Церкви в Україні, та владика Ніл Лущак, єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії.

Оскільки Страсбург є осідком важливих європейських інституцій – Ради Європи, Європейського Суду Прав Людини, Венеціанської Комісії – важливим моментом асамблеї було ознайомлення з діяльністю цих інституцій та зустрічі з їхніми очільниками, щоб обговорити спільну турботу про справжнє духовне, політичне та суспільне добро мешканців континенту.

Зустріч з представниками європейських інституцій стала нагодою представити деякі питання, що лежать на серці Церкви, зокрема, ситуація в деяких країнах, в яких під загрозою мир та суспільне співжиття. Серед іншого, обговорено суспільно-політичну ситуацію в Україні та роль Церков у подіях останніх місяців, йшла мова про важку ситуацію в Боснії та Герцеговині. Як читаємо у заключному комюніке, секретарі Європейських єпископатів та Рада Європи визнають, що згадані країни потребують підтримки та рішучих рішень на користь вирішення драматичних проблем.

Було також відзначено ініціативи, які Рада Європа поширює у сфері релігійного виміру міжкультурного діалогу, визнаючи не лише важливість релігії, але також і її громадський вимір. Представники католицьких єпископатів, однак, висловили застереження, щоб згадані починання завжди шанували ідентичність релігій, які слід приймати не лише, як історичний факт, але як досвід, який окреслює усе життя особи.

Підтвердження того, що релігія набирає дедалі більшого суспільного значення в житті європейських громадян та є фундаментальним елементом для суспільного згуртування, є значне збільшення позовів до Європейського Суду Прав Людини, які стосуються релігійного виміру.

За підсумками зустрічі стало очевидним, наскільки питання примирення в Європі набирають актуальних та невідкладних викликів. Мова не йде лише про прощення за минуле, позначене поділами й конфліктами. Примирення повинно спрямовуватися на співпрацю між народами та державами, а шляхом до нього є любов та справедливість.

Серед інших питань та пропозицій, скерованих до Ради Європи, були ті, які стосуються різних форм нетолерантності та дискримінації, що загрожують релігійній свободі, важливість дотримання права на спротив у сумлінні лікарів та інших осіб, які задіяні в делікатних сферах біоетики й людського життя, право на захист і пропагування концепції сім’ї, яка ґрунтується на подружжі, між чоловіком та жінкою, проблеми мігрантів. У комюніке наголошено, що Церква завжди зацікавлена у діалозі та співпраці, коли мова йде про захист гідності людської особи та прав людини.

Зустріч секретарів європейських єпископатів закінчилася 22 червня Святою Месою в наміренні Європи, яку організувало Постійне Представництво Апостольської Столиці при Раді Європи у співпраці зі Страсбургською дієцезією. У переповненому катедральному соборі міста зібралися численні вірні, серед яких – чимало працівників європейських інституцій та представників дипломатичного корпусу.