Скандал у Ватикані: Кардинала Берка не впустили до ватиканських бюро, бо не мав «вакцинаційної перепустки»
  • Втр, 19/04/2022 - 13:45

Кардинала Реймонда Берка не пропустили до ватиканських бюро, оскільки він не мав «зеленої перепустки», яка підтверджує, що він був вакцинований від Covid-19. Як інформує «Church Militant», американського кардинала, котрий є членом Верховного трибуналу Апостольської Сигнатури, затримали перед входом до будівлі за вказівкою кардинала П’єтро Пароліна.

Кардинал Берк, котрий висловлює моральний спротив щодо вакцин від коронавірусу через їх зв’язок із абортами, хворів на Covid-19 у вересні 2021 р., але відповідно до жорстких обмежень, що діють у Ватикані, це не дає йому права заходити до офісів Апостольської Столиці. Так звана «зелена перепустка», яку видає Ватикан, підтверджує, що її власник вакцинований від Covid-19 або перехворів на коронавірус впродовж останніх шести місяців. У випадку кардинала Берка цей термін завершився в березні цього року.

Ватиканські «зелені перепустки» є навіть більш обмежувальні, ніж вимоги італійського уряду. Декрет, який видав кардинал Паролін, надає від 31 січня цього року право заходити до ватиканських офісів лише персоналу і гостям, котрі прийняли т. зв. «бустерну дозу».

«Church Militant» пише, що коли кардинал очікував біля дверей Конгрегації канонізаційних справ, «охорона сконтактувалась із керівництвом дикастерії», префектом якої зараз є кардинал Марчелло Семераро, близький співпрацівник Папи Франциска і відомий своєю підтримкою гомосексуальних зв’язків. Відбувся телефонний дзвінок до офісу кардинала Пароліна, і він особисто розпорядився, щоб Берка не впустили до будівлі. Кардинала Берка також не впустили до інших офісів Апостольської Столиці, попри те, що він проживає у квартирі на суверенній території Ватиканської держави.

Видання також звертає увагу на непослідовність Ватикану. Під час урочистості посвячення росії Непорочному Серцю Марії на площі Петра дозволили зібратись понад 3000 вірних без жодних вимог та обмежень, а сам Святійший Отець «часто порушує власні приписи, вітаючи лідерів світу і натовп без маски».

Публіцист нагадує також, що у вересні минулого року під час перельоту зі Словаччини Папа Франциск згадав у промові про кардинала Берка, говорячи про «кількох» кардиналів, котрі «є проти вакцинації» і сказав: «Один з них, бідолашний, заразився вірусом… Така іронія життя». Однак, іронією вийшло те, що «зараз кардинал є більш стійким до зараження вірусом, ніж Папа».