Скільки років було св. Йосипу, коли народився Ісус?
  • Чтв, 27/12/2018 - 13:01

Чи справді він був «Йосип старенький», котрий колисав дитятко?

Про святого Йосипа в Біблії сказано не багато. На сторінках Євангелія його просто описано як «чоловіка Марії», «теслю» і «справедливого чоловіка». І в жодному місці не йдеться про його вік чи його смерть.

Однак, різні передання допомагають пролити трохи світла на запитання якого ж віку був Йосип і пропонують для розгляду кілька можливих варіантів розвитку подій.

Дуже поширеною в православ’ї є традиція, віповідно до якої Йосип був старим чоловіком, коли одружився з Марією. Перед тим, як прийняти Марію до свого дому, Йосип мав іншу дружину (котра померла, залишивши йому кілька дітей). Саме тому дехто вважає, що саме ці діти були «братами» Ісуса, про яких згадується в Євангелії.

Текст під назвою «Історія Йосипа, теслі», що датується 6-им століттям, стоїть в серці цієї традиції і вказує, що Йосип був старим за віком чоловіком, однак молодим душею.

«Зрештою, з плином років, старий чоловік дійшов до дуже похилого віку. Він не працював тоді, коли відчував слабкість тіла, його зір не зіпсувався і з його рота не випав жоден зуб. Впродовж усього його життя, його розум жодного разу його не підвів; в роботі він завжди, як молодий хлопець, показував молодечу жвавість, його руки і ноги залишились непошкодженими та вільними від болю. Загалом його життя накопичило сто одинадцять років, його похилий вік був продовжений до граничної межі».

З іншого боку, багато біблійних науковців та істориків вважають, що Йосип був молодим чоловіком, можливо, навіть і підлітком. У Міжнародному інституті марійських досліджень кажуть: «Ми вважаємо, що Марія і Йосип обоє були в підлітковому віці тоді, коли народився Ісус; їм було 16 і 18 років, відповідно. На той час це була норма для юдейських наречених».

Блаженний Фултон Шін ділиться подібними роздумами у «Перша любов світу»: «Йосип, швидше за все, був молодим чоловіком, сильним, мужнім, атлетичним, красивим, стриманим та дисциплінованим, таким чоловіком, якого можна побачити… працюючим в столярні… Це не був вечір його життя, а лише ранок, він був сповнений енергії, сили та контрольованої пристрасті».

Ця теорія враховує довгі подорожі, які Пресвяте Сімейство пройшло в період навколо народження Ісуса. Спершу з Назарету до Вифлеєму, а потім – втеча до Єгипту. Важко уявити старого Йосипа, котрий дбає про Марію і Ісуса на шляху до чужої країни.

Якою б не була правда, Йосип був «справедливим чоловіком», котрий зробив все, що було в його силах, щоб захистити Марію з Ісусом та утримувати їх. Він дивився на них з ніжним серцем та любив їх обох глибокою і сильною любов’ю.

Переклад: «Католицький оглядач» за матеріалами Aleteia