Складні запитання: легалізація аборту
  • Втр, 07/08/2018 - 16:27

Запитання: Чи може віруюча особа підтримувати легалізацію абортів, аргументуючи це боротьбою з підпільними абортами?

Відповідь:

Ні, християнин не може підтримувати легалізацію абортів і зобов'язаний виступати проти будь-якого виду аборту, легального або нелегального.

Це правда, що нелегальний, підпільний аборт може бути небезпечний для жінки. Але суть злочину від цього не змінюється: і в кабінеті державної клініки, і в підвалі у підпільного лікаря відбувається однаковий злочин – вбивство невинної і беззахисної людської істоти. Легалізація абортів, тобто вбивство за рахунок державного бюджету, вже є злочином. Це суперечить основному призначенню держави, що покликана захищати життя всіх громадян, і насамперед найбільш беззахисних.

Тут варто згадати ще про одну сторону легалізації аборту – коли йдеться про християнина, від якого безпосередньо залежить схвалення законів.

Наведемо цитату з енцикліки Папи Івана Павла II «Evangelium Vitae»: «Якщо немає можливості відкинути законопроект або скасувати закон про переривання вагітності, то парламентарій, чиє абсолютне особисте протистояння перериванню вагітності явне і всім відоме, вчинить правильно, підтримавши пропозиції, мета яких – обмежити шкоду подібного закону і зменшити його негативні наслідки у сфері культури і суспільної моралі. Бо, чинячи так, він не є співучасником недозволеним чином в прийнятті неправедного закону, а навпаки, робить правильну і гідну спробу обмежити його шкідливі аспекти» (73).

Іван Павло II писав, що легалізація переривання вагітності, дітовбивства і евтаназії і визнання цього права в законодавчому порядку рівнозначні тому, що приймається перекручене, нігілістичне уявлення про людську свободу і визнається абсолютна влада закону над людьми, спрямована проти них (пор. EV 20).