“Скрепы” як універсальний аргумент ліберастів
  • Чтв, 05/11/2015 - 19:06

Одним із найкращих (у практичному, прагматичному сенсі) засобів масової пропаганди є нав'язування стійких лаконічних суджень в обхід послідовних раціональних аргументів. Особливо дієвим цей засіб є для дискредитації того чи іншого явища: непотрібно підбирати аргументів — достатньо навісити ярлик.

Сьогодні в Україні цим засобом ефективно користуються ліберасти, навішуючи на будь-які здорові, “консервативні” речі ярлик “скрепов” (як варіант — “Русского мира” або “РПЦ”).

Виступаєш проти нав'язування українському суспільству ідеології “ЛГБТ”? — “Скрепы!”

Усвідомлюєш масштаби сучасної моральної деградації? — “Скрепы!”

Дотримуєшся здорових принципів у статевій сфері? — “Скрепы!”

Просто ходиш до церкви? — Також “скрепы”!

Не сприймаєш радикальних форм вестернізації? — “Риторика РПЦ”

І т.д., і т.п.

Днями журнашлюшки із російськомовного (!) сайту “Обозреватель” узагалі дійшли до того, що прив'язали до “Русского мира” тернопільських (!!) студентів-католиків (!!!) за те, що вони закликали тернополян не святкувати “Геллоуін”.

Виявляється, в Україні чим далі на захід, тим більше “скреп”, чим більше людина схильна до здорових цінностей, тим більше вона має шансів бути названою адептом “Русского мира”. І не потрібно використовувати ніяких аргументів!

За такою логікою українські ліберасти просто змушені захоплюватися населенням найбільш проросійських регіонів України, адже ці регіони найменш релігійні. Але “чомусь” вони не поспішають бути до кінця послідовними.

Насправді, логіки в аргументах ліберастів, м'яко кажучи, не багато. Говорити, що захист релігійності, традиційних підвалин європейської культури чи базових моральних принципів — це “скрепы”, можна з таким самим успіхом, що й стверджувати, ніби їсти за допомогою ложки, ножа і виделки — це “Русский мир” (адже в РФ також користуються ложками, ножами та виделками). Суть такої риторики полягає в приписуванні “скрепов” чомусь універсальному, здоровому, природному, базовому (а саме таке сьогодні стає жертвою ліво-ліберальних стратегій соціальної інженерії). Єдине зауваження — в РФ усі ці базові речі знаходяться в ненабагато кращому становищі, ніж на Заході. “Скрепы” — не більше, ніж карикатурна бутафорія, за ними стоїть надзвичайно високий рівень секуляризації і морального виродження. І в цьому контексті ліберасти виглядають особливо кумедними.

Так, приміром, я неодноразово зустрічав тезу, що боротьба з абортами — це “совок” і “скрепы”. Це при тому, що комуністична Росія — це перша держава у світі, де було легалізоване вбивство ненароджених дітей (у більшості країн Заходу легалізація абортів розпочалася у другій пол. ХХ ст.), а нинішня Росія є одним із лідерів за чисельністю проведених абортів (на жаль, Україна від неї не відстає).

Послідовної логіки в аргументах ліберастів немає. Проте у них є засоби масового промивання мізків, які, як це не прикро, сильніші за здоровий глузд.

Ігор Загребельний