Слідуючи шляхом, якому дає початок хрещення
  • Пон, 09/01/2017 - 11:34

Ісус прийшов, щоб знищити відстань між людиною і Богом, підкреслив папа Франциск 8 січня 2017 року перед молитвою "Ангел Господній" на площі св. Петра в Ватикані.

Понтифік закликав віруючих зробити своє життя радісним свідоцтвом, яке освітлює шлях, приносить надію та любов. “Сьогодні, у свято Хрещення Господнього, Євангеліє (Мф 3,13-17) показує нам сцену, яка відбулася на березі річки Йордан: серед натовпу, який наближався до Йоана Хрестителя, щоб прийняти хрещення, був Ісус. Стояв у черзі,– зауважив Папа. – Йоан хотів стримати Його, кажучи: "Це мені потрібно від Тебе приймати хрещення, а Ти приходиш до мене?" (Мт 3,14).

Хреститель усвідомлював велику відстань, між собою і Ісусом. Але Ісус прийшов саме, щоб знищити відстань між людиною і Богом: якщо Він є повністю Богом, то Він є також повністю людиною і поєднує те, що було розділене. Тому Він просить охрестити Його, щоб збулося все, що справедливо (пар. Мф 3,15), тобто, щоб виповнилося задум Отця, який реалізується на шляху послуху і солідарності зі слабкою і грішною людиною, на шляху смирення і повної близькості Бога до своїх дітей, тому що Бог дуже близький до нас, дуже! У хвилину, коли Ісус охрещений Йоаном, виходить з вод ріки Йордан, голос Бога Отця пролунав з висот: "Це Син Мій улюблений, в якому моє благовоління" (Мф 3,17).

У той же час Святий Дух, що у вигляді голуба зійшов на Ісуса, який публічно дав початок своїй місії спасіння; місії просоченої стилем покірливого й тихого слуги, збройного тільки силою правди, як пророкував Ісая: "Не буде кричати і не буде вигукувати, на вулиці не чути голосу Його (...) і не погасити тліючаго гноту; для правди принесе Він Правосуддя" (Іс 42,2-3).

Покірний і тихий слуга. Ось стиль Ісуса, а також місіонерський стиль учнів Христа: проповідувати Євангеліє з ніжністю і рішучістю, без крику, без паплюження когось, але з ніжністю і рішучістю, без зарозумілості або нав'язливості. Справжня місія – це ніколи не прозелітизм, але наближення до Ісуса. Але як? Як робиться це залучення до Ісуса? Через власне свідчення, починаючи від сильного спілкуванні з Ним у молитві, поклоніння і конкретної допомоги, яка є служінням Ісуса присутнього у найменшому з братів. На подобу Ісуса, доброго і милосердного пастиря, і натхненні Його благодаттю, ми покликані зробити наше життя радісним свідоцтвом, яке освітлює шлях, який приносить надію та любов. Це свято дозволяє заново пізнати дар і красу буття хрещеним народом, що означає грішниками – всі ми ними є – врятовані благодаттю Христа, по-справжньому включеними, міццю Святого Духа, у синівські стосунки Ісуса з Отцем, прийнятими в лоно матері Церкви, що стали здатними до братства, яке не знає меж і бар'єрів. Нехай Діва Марія допоможе всім нам, християнам, зберігати завжди живе і вдячне усвідомлення нашого хрещення і з упевненістю крокувати шляхом, який дав початок це таїнство нашого відродження. Завжди зі смиренням, незлобою і рішучістю". На завершення зустрічі з віруючими Папа Франциск запевнив у своїй молитві батьків, діти яких незабаром отримають таїнство хрещення або нещодавно отримали його. Папа закликав пам'ятати про його молитовні інтенції і привітав присутні на площі св. Петра групи віруючих.