«Слова Христові сповняються тоді, коли християнська родина у правдивій любові служить собі взаємно», – Єпископ Йосиф Мілян
  • Чтв, 18/08/2016 - 14:40

«Сьогодні дякуємо Богу за те, що Він прийшов сюди – на Лівий Берег Дніпра, та попри економічні негаразди України та Світу, на цьому березі постав славний храм Божої присутності, та Божої особливої благодаті, яка проявляється і в Божому Слові, і в множестві Святих Тайн, до яких тут приступаємо», – про це 18 серпня 2016 року, в Патріаршому соборі Воскресіння Христового говорив Владика Йосиф Мілян, Єписко-помічник Київської архиєпархії УГКЦ, в третю річницю посвячення Головної Святині УГКЦ.

За його словами ця благодать проявляється в усіх ласках прив’язаних до щирих і правдивих людських молитов, які піднімаються з кадильним димом аж до неба.  Завдяки цим молитвам людина є спроможною не шукали свого першого місця, а служити іншій людині, та в такий спосіб творити на землі Царство Боже.

У проповіді Владика також зауважив, що кожен з нас шукає собі вигідного і комфортного життя: «Дуже багато зусиль спрямовуємо на те, щоби вигідно жити. Через бажання вигідності нашого побуту, нашого суспільного, економічного, та політичного життя, кожен з нас до цього щось докладає. Дуже часто кажемо, що це робить держава та політики, але без нас держава і політики нікому не варті. Подібно як у сьогоднішньому Євангелії чуємо про першість, якої бажає Заведеєвим синам їх мати, так і в нашому житті буває так, що дуже багато людей, яким цього бракує, пробують добратися до вищих щаблів, щоби заманіфестувати, що вони в цьому світі чогось варті. Господь у сьогоднішній Євангелії, вчить нас чогось іншого. Він картає саму ідею, що хтось має бути перший, де очевидно хтось мусить бути останній. Як приклад Христос зазначає, що Він як Бог прийшов, щоб нам послужити. Господь не прийшов шукати поміж нас славу, Він прийшов, щоби нам послужити аж до тої міри, щоб за нас життя своє віддати як викуп за багатьох», – сказав він.

Ведучи далі Архиєрей наголосив, що Слова Христові сповняються тоді, коли християнська родина у правдивій любові служить собі взаємно, бо за словами Апостола народів, любов є жертвенна.

Завершуючи владика зазначив, що цьогоріч святкуємо 25 років Незалежності України: «За чверть століття наш народ мав би робити якісь підсумки, або хоча б  стартувати в надії, що життя буде кращим. Усі ми у тривозі, бо маємо недуже втішні інформації, але з нами Бог! Як Бог нам не допоможе, то ніхто нам не допоможе! Ми це усвідомлюємо! Тому нехай наша сьогоднішня спільна молитва як подяка за присутність Бога поміж нас, як подяка, що все таки ми живі і будемо жити, подяка за те, що живемо Його силою, Його силою захищаємося, і Його силою плануємо жити та розвивати свій народ, свою державу в своїй Церкві. Бо Син Чоловічий прийшов у світ не щоб Йому служити, а віддав життя своє за нас як викуп», – наголосив єпископ.