Слова Папи про відлучення членів мафії - це заклик до їх навернення
  • Втр, 24/06/2014 - 18:30

Про значення слів про екскомуніку членів мафії, про яку говорив папа Франциск під час подорожі в італійську Калабрію 21 червня 2014р., розповів місцевий архиєпископ Нунціо Галантіно. Єрарх, нещодавно призначений секретарем Конференції єпископів Італії, супроводжував понтифіка під час його візиту до єпархії Кассано-алло-Йоніо - землю, що страждає від діяльності злочинних угруповань, безробіття і бідності.

Архиєпископ Галантіно зауважив, що візит Папи проходив напередодні торжества Пресвятого Тіла і Крові Христа, яке, на його думку, є справжнім святом вшанування і поклоніння. "У наших землях є ті, хто не віддає шани Богу, але поклоняється грошам, хто заради власних інтересів використовує насильство щодо дітей, хто заради досягнення своїх цілей фізично знищує людей, вбиває. Є ті, хто поставив з ​​ніг на голову саме поняття поклоніння. Мафіозі, які ведуть себе таким чином, ставлять себе поза єдністю з Богом і тому є екскумунікованими. Це факт. Папа застосував Слово Боже по відношенню до реальності. Він зробив це не для того, щоб засудити, але щоб закликати до навернення тих, хто відлучений від відносин з Богом", - сказав італійський єрарх в інтерв'ю газеті" La Repubblica".

Архиєпископ Галантіно нагадав, що сильні слова проти мафії говорив також Іван Павло II. Але, на його думку, після слів Франциска, сумнівів про відлученням мафіозі не повинно залишатися. "Не існує середнього шляху: або ти служиш Богу або поклоняешся грошам, з усіма наслідками цього", - сказав він. Єрарх розповів про пастирські наслідки пов'язані зі словами Понтифіка. Наприклад, коли священик на парафії знає, що людина належить до мафії, як може йому дозволити бути хрещеним або брати участь в таїнствах? "Зараз потрібна велика свідомість і проникливість", - зазначив він.

Згідно зі словами архиєпископа Галантіно, не можна забувати про теологічний зміст призову Понтифіка: він хотів нагадати, що ті, хто живе певним чином знаходяться поза єдністю з Богом. І тому хотів закликати до навернення, повернення до Бога. "Цей аспект повинен бути зрозумілим: хто обрав зло, може покаятися, вибачитися і змінити життя", - сказав єрарх.