Слова звернення Московського Патріарха – недостойні та лукаві
  • Пон, 03/03/2014 - 16:56

Коментар Прес-центру Київської Патріархії

2 березня 2014 р. офіційний сайт Московської патріархії розповсюдив текст Звернення Московського Патріарха Кирила у зв’язку з ситуацією в Україні. Слова глави Російської Православної Церкви з цього звернення не можна оцінити інакше, як недостойні православного архієрея та лукаві.

Глава РПЦ жодним словом не засуджує грубе втручання Російської Федерації у внутрішні справи України, військову агресію, розпалювання сепаратистських настроїв.

Патріарх Кирил пише: «Зроблю все можливе, щоб переконати всіх тих, у чиїх руках знаходиться влада, що не можна допустити загибелі мирних людей на дорогій для мого серця землі України». Скільки лукавства у цих словах, які породжують відразу кілька запитань. Чому він не каже, чи вважає Крим землею України? Чому Патріарх РПЦ  говорить лише про загибель «мирних людей» – доля українських військовослужбовців, які залишаються вірними даній присязі захищати Україну від іноземного агресора його не хвилює? Чи можна так розцінювати його слова, що Росія в праві вводити війська на територію України і окупувати Крим – головне, щоби при цьому не було вбито «мирних людей»?

Говорячи про кров загиблих у Києві та інших містах України, Патріарх по суті покладає провину за неї не на колишню українську владу і особисто В. Януковича, а на «обидві сторони». Зараз вже відкриті документи, які свідчать, що за риторикою діалогу Янукович і його команда задовго до подій 18-20 лютого в Києві готували силовий розгін акції протесту із застосуванням зброї та спеціальних підрозділів. Покладаючи провину за насильство у рівному ступені на вбивць і їхніх жертв, Патріарх Кирил уподібнюється тому лукавому духу, який обмовляв перед Богом праведного Іова Багатостраждального.

«Український народ повинен сам, без зовнішнього впливу, визначати своє майбутнє» – пише Патріарх РПЦ. Але хіба не влада Росії та особисто її Президент протягом останнього часу чинили і продовжують чинити відкритий тиск на Україну з метою відмовитися від європейського шляху розвитку – що і стало першопричиною всіх нинішніх трагічних подій? Хіба не російські війська зараз стоять на кордонах України, погрожуючи вторгненням, а у Криму, сховавши свої розпізнавальні знаки і навіть обличчя, провадять окупацію? Хіба ці війська – не той злодій, який, як говориться у Євангелії – перелазить деінде, а не входить у двері? Якщо вони роблять правдиву справу – чому ховають свої обличчя, а влада Росії чому цинічно бреше, що її військ немає в Україні, і вона лише обмірковує «можливість їхнього введення»?

Хіба сам той факт, що агресивні дії російська влада вчиняє у найсвятіші для православних християн дні початку Великого посту – не є красномовним доказом гріховності та не-богоугодності започаткованої Кремлем справи?

Лукавство Патріарха Кирила виявляється і в тому, що людина з його найближчого оточення, один з головних речників Московського Патріархату протоієрей Всеволод Чаплін публічно вже виправдав російську військову агресію проти України, назвавши агресорів – миротворцями.

«Еще в 1995 году Всемирный русский народный собор заявил, что русский народ – разделенная нация на своей исторической территории, которая имеет право на воссоединение в едином государственном теле, являющееся общепризнанной нормой международной политики» – заявив отець Чаплін, користуючись гітлерівською риторикою виправдання загарбництва. Бо саме під гаслами боротьби за права «розділеної нації» Адольф Гітлер окупував Австрію, приєднавши її до свого рейха, потім Судетську область Чехословаччини, інші території, населені етнічними німцями. Патріарх Кирил не відмежувався від цих заяв, чим фактично підтвердив, що вони є справжньою думкою Московської патріархії.

Завершення патріаршого звернення, де він, користуючись риторикою комедійного персонажа російського телебачення, закликає «понять и простить» – взагалі виглядає цинічним.

В Україні немає жодної ненависті до російського народу і росіян, як нації. Ми добре розуміємо, що агресія – плід бездумної та відірваної від правди політики нинішнього кремлівського керівництва. Ми вдячні за підтримку всім тим росіянам, які, не боячись репресій, висловили осудження агресії. Ми вдячні всім у Росії, хто щиро молиться за мир в Україні та переконані, що Бог допоможе відстояти правду.  

Всі знають, що диявол – неправда і отець неправди. Протягом тривалого часу контрольовані Кремлем російські ЗМІ нагнітають антиукраїнську істерію. Але Бог все бачить, і суд Його буде за кожне неправдиве слово. Особливо слово лукавства, сказане архіпастирем – бо кому, як Патріарху Кирилу, багато дано, з того більше і спитається.

Прес-центр Київської Патріархії