Словаччина: сесія Ради Конференції Єпископів Європи у Братиславі
  • Птн, 04/10/2013 - 20:22

Щорічна пленарна сесія Ради Конференції Єпископів Європи (CCEE) розпочалася 6 вересня у столиці Словаччини. Нагодою для зустрічі у Братиславі, на запрошення глави словацького єпископату Архиєпископа Станіслава Зволенськи, є завершення святкувань ювілею 1150 річниці прибуття святих Кирила і Методія на ці терени. Асамблею очолює Примас Угорщини кардинал Петер Ердо. Тема засідання «Бог і держава. Європа між світськістю і секуляризмом".

Як повідомив ЗМІ Генеральний секретар CCEE о. Дуарте да Кунья, єрархи Європи хочуть застерегти від небезпеки світської ідеології, яка хоче програмно і тотально ізолювати суспільне життя від релігійного життя, а віру обмежити до приватної сфери. Зовсім іншим є «здорове» або позитивне мирянство. "Воно не боїться Бога, – пояснює секретар Ради, – а зберігає концепцію відділення держави від Церкви чи релігійних організацій, не обмежує присутності релігії в суспільній сфері, але визнає її корисну роль в осягненні добра як окремої особи, так і всього суспільства."

Сесія у Братиславі передбачає чотири великих тематичних блоки з виступами окремих доповідачів та обговоренням, повідомляє Радіо Ватикану. Будуть також щоденні молитовні зібрання, в яких зможуть взяти участь усі бажаючі, – їх по черзі провадитимуть: гість з Ватикану, префект Конгрегації у справах єпископів кардинал Марк Уелле, єпископ-помічник Латинського Патріархату Єрусалиму Вільям Шомалі, глава єпископату Польщі Архиєпископ Юзеф Міхалік, і кардинал Анджело Баньяско з Генуї, глава італійського єпископату. Єпископи також відвідають Нітру, пов'язану зі св. Методієм, а сесія урочисто закінчиться  Літургією в братиславській катедрі Святого Мартіна у неділю, 6 жовтня.