Словаччина відмовилась від ратифікації Стамбульської конвенції
  • Суб, 24/02/2018 - 13:14

22 лютого цього року прем’єр-міністр Республіки Словаччина Роберт Фіцо заявив, що його країна не буде ратифіковувати Стамбульську конвенцію, оскільки ця конвенція не відповідає Конституції Словаччини, повідомляє Narod.hr.

Прем’єр Фіцо також заявив, що це є спільна позиція трьох партій правлячої коаліції. На переконання словацьких політиків та парламентарів Стамбульська конвенція заперечує конституційне визначення сім’ї, як життєвої спільноти чоловіка і жінки та її ратифікації Словаччиною була б антиконституційним актом.

Фіцо також наголосив, що допоки він є словацьким прем’єром уряд Словаччини не буде спрямовувати Стамбульську конвенцію в парламент для ратифікації, хіба що буде в тексті конвенції змінено спірні питання, які опираються на гендерну ідеологію. Фіцо стверджує, що його країна має цілковите право відмовитись від ратифікації цього документу. Він також заявив, що Словаччини ніколи не піддасться тиску ЄС у цьому питанні.

Прем’єр Словаччини також зазначив, що попри неприйняття Словаччиною Стамбульської конвенції, Словаччина усе ж таки імплементує до словацького законодавства норми, які спрямовані на захист жінок, але виключно, як норми національного законодавства та виключно у тому сегменті, який не заперечує словацьку Конституцію.

Попри таку позицію прем’єра, велика частина словаків вимагає не лише відмовитись від ратифікації Стамбульської конвенції, але й відкликати підпис словацького представника під цим документом.

Словаччина стала другою країною ЄС, яка відмовилась ратифіковувати Стамбульську конвенцію, оскільки вважає, що гендерна ідеологія, яка покладена в основу цього міжнародного документу є неприйнятною та антиконституційною.