Слово Архиєпископа і Митрополита Львівського в День Незалежності України
  • Суб, 24/08/2013 - 16:45

Мт 15,32-39,
Достойні, любі сестри й брати,

надзвичайно любо бачити вас, милятичани, на молитві у церкві, коли святкуємо день Незалежності України. Пригадуємо, що за цю незалежність, українці заплатили «горами трупів та річками крові». Слава Богу, що настав цей час, - але за справедливість, взаємну шану та злагоду в державі, необхідно багато молитися й змагати до цього в гідний спосіб. Потрібно благати Бога, щоб виховав нам гідних християнських провідників, які б любили свій народ, дбали про нього й належно представляли його у світі. Маємо ще дуже багато чого до виконання в цій ділянці!

Коли згадаємо пророка Мойсея, царя Давида чи відважного Макавея, розуміємо, як багато добра для людей може вчинити одна людина! Гідний керівник народу, може багато принести добра для свого люду, коли щиро віддасться в руки Бога. Тут важливо прислухатися до слів пророка Єремії, який усіх закликає: «… Тож наверніться кожен від своєї злої дороги, вчиніть добрими ваші путі й ваші вчинки» (Єр 18,11).

Коли життя в народі нашому буде направлятися в добре й духовно чисте русло, тоді легко можна довершити багато добра в країні. І ми усі особисто за це відповідальні! Необхідно любити свою державу, дбати про неї, молитися за наших провідників, не нарікати на них; тоді добро, що пануватиме у людських душах, буде перемагати зло, посіяне у інших. Нам необхідно молитовно плекати наших майбутніх провідників народу й часто просити Бога про це. 

Євангельська розповідь, яку ми почули, керує нас до часів життя Ісуса Христа на землі в людському тілі. Він ходив між своїм народом й навчав їх правди віри та гідного життя в Божих очах. Одного разу запровадив людей у пустелю, де проповідував їм три дні. Не знаємо, що вони їли, як спали…? Можна здогадуватися, що Спаситель не наголошував їм на цьому, щоб брали зі собою хліб та воду, бо він поведе їх у пустиню. Ні! Зустрічі Христа із людьми були простими, невимушеними. Він приходив до людей, говорив їм слова спасіння, які захоплювали народ, оздоровляв хворих, потішав нещасних, звільняв від панування диявола тощо…

Так, ходячи, люди віддалялися від своїх осель, залишали свої обов’язки, забували про усе, навіть про їжу, бо відчували необхідність слів спасіння, які їх очищували й чинили іншими людьми. Відомо, що в пустині не було даху над головою, палило сонце, сидіти необхідно було на піску чи каменях. Ніч була небезпечна від нападу шакалів чи других хижих звірів тощо. Люди, однак, не зважали на усі перешкоди і мимо таких незручностей не віддалялися від Ісуса, тривали при ньому, радо перебували з ним. Три дні були захоплені його навчанням, не екскурсією, не оглядинами пам’яток чи відпочинком, лише духовно наповняли свої серця і це їм вистарчало. А Господь дбав про своїх людей. Він знав краще їхні потреби й цим вказав усім, що духовна необхідність, духовне життя людини з Богом повинно стояти на першому місці поза усіма вимогами життя.

Коли настав час повертатися додому, виходить, що вони достатньо віддалилися від домівок, Христос же турбувався про те, щоб люд не втомився в дорозі. Апостоли мали зі собою сім хлібів й кілька рибин. Вони часто бували у довгих подорожах, тому, передбачливо взяли зі собою необхідну їжу. Учні журилися тим, що в пустині ніде придбати стільки хліба для такої великої кількості людей. Господь, натомість, знав як запобігти цій необхідності. Велів сісти усім на землю, воздав хвалу своєму Отцеві, ламав хліб й давав учням, а ті роздавали людям. Це відбувалося так, що апостоли ламали хліб, який  множився в їхніх руках, його не ставало менше. Усі наситилися достатньо, так, що чотири тисячі чоловіків, а, крім них, жінки й діти, наситившись, були готові йти в дорогу. Ісус Христос в чудесний спосіб нагодував народ у пустині, подібно, як колись Господь дбав про тих, кого провадив Мойсей до обіцяної землі. Ті їли сорок років манну і не тільки це, автор псалмів пригадує: «Просили, і перепелиць послав їм, і хлібом з неба наситив їх» (Пс 105,40).

Бог дбає про людей, не залишає їх, пам’ятає й навіть, чинить чуда, щоб годувати свій люд. Це він дає ріст урожаєві та помножує його, а люд частенько забуває про те і рідко знайдуться такі, щоб дякувати доброму Господові й благати у нього благословення. Стараймося виявляти вдячність Богові за усі його добродійства, які він чинить не тільки для нас, але для людей усього світу. Хай наш погляд буде постійно звернений  до Господа, від якого очікуємо прощення й милосердя.

Сьогодні ми посвятили у вашому селі маленьку святиню: каплицю. Це – пам’ятник Богу, який пригадуватиме усім про його всюди присутність. Коли проходитимете біля неї й матимете хвильку часу, ввійдіть до цього Божого дому й промовте кілька слів подяки Господові. Зверніться до Матері Божої, щоб оберігала вас та людей вашого села від усякого видимого та невидимого зла. Дякую директору та працівникам підприємства «Магік» за сприяння у побудові цієї невеликої святині! Старайтеся про чистоту в каплиці, про живі квіти, про естетичний її стан. Хай усіх вас Господь благословить духом віри та добрим здоров’ям на багато років життя!

Щиро вітаю усіх зі святом Незалежності України! Це – велике свято, дароване нам Господом після багатьох століть змагань! Любімо й бережімо нашу Україну! Дорожімо й примножуймо її духовне добро та матеріальні потреби! Господи, благослови нашу державу, її народ та усе добро, а оберігай від усякого зла й нещастя!  

 
+ Ігор
Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ
с. Милятичі  24 серпня 2013 р.Б.

Джерело: www.ugcc.lviv.ua

 

на правах реклами:

Київські інженерні системи:  сантехнические работы киев . Якість та швидкість виконання замовлень стануть для Вас приємною несподіванкою. Електромонтажні та сантехнічні роботи - для нас немає занадто складних завдань. вызвать электрика киев