Слово Митрополита Львівського на початок навчального року в школі-інтернаті м. Винники
  • Пон, 02/09/2013 - 15:37

Слово Митрополита Львівського на початок навчального року в школі-інтернаті м. Винники

Всечесні отці,
Вельмишановна п. Ліліє Свистович, директорко школи, Високоповажні вчителі та працівники школи, Достойні батьки та присутні гості,
Дорогі діти, дякуємо Богу, що дав нам сьогоднішній день, в якому маємо можливість зібратися на відкриття навчального року у цій гарній школі. Просимо Господа про благословення, не як додатковий обряд, але як необхідність, щоб гідно розвиватися й навчатися чи провадити даною школою. Кожна установа вимагає багато зусиль від проводирів, щоб утримувати належні й добрі відносини поміж людьми. А тут йдеться про дітей, батьків, вчителів, працівників школи, зовнішні впливи тощо. На батьках, Церкві й вчителях лежить великий обов’язок виховувати дітей, не бути зовнішніми спостерігачами, а зацікавленими у їхньому всебічному й доброму розвитку. Мудрець говорить: «Є в тебе діти? Виховуй їх і вже змалку роби гнучким їхній карк» (Сир 7,23).

Необхідно пам’ятати, що усі, насамперед належимо до Бога, який створив для нас окрему та безсмертну душу! Усі стоїмо перед нашим Творцем, тому необхідно самим ставатися й виховувати дітей в дусі Господньої доброти, бо сам Христос навчав: «… Пустіть дітей! Не бороніть їм приходити до мене, бо таких Царство Небесне» (Мт 19,14). Звертаюся до дітей, учнів цієї школи та закликаю, щоб слухалися своїх батьків,  вчителів та старших, як про це пригадує святий апостол Павло: «Діти, слухайтеся в Господі батьків ваших, бо це справедливо» (Еф 6,1). Дуже важливо, щоб через слухняність вдома, у школі, на вулиці, вміти набиратися розуму, навчитися фільтрувати  й відрізняти добро від зла; приймати у своє життя тільки те, що добре. Школа повинна стати доброю матір’ю виховання дітей, але найперший обов’язок  у цьому лежить завжди на батьках. Коли вони не здібні з різних причин цього робити, тоді школа, її вчителі, працівники та усі службовці школи, повинні старатися, щоб давати добрий приклад та чинити усе можливе для гідного виховання молоді. Церква ніколи не стоїть осторонь виховання дітей й добрих впливів на них, навпаки, зацікавлена, щоб з дітей виростали добрі люди, гідні християни. Тому й молиться за них та старається від немовляток через тайну Хрещення тримати з ними зв'язок, щоб виховувати їх. Бажаю, щоб у вашій школі зростали тільки добрі діти, успішні учні, які сприймуть правильні настанови та науку, й стануть добрими громадянами нашої держави.

Закликаю вчителів, щоб мати багато терпеливості й розуміння для цих учнів, допомагати їм, звертати на них увагу, любити їх й передавати необхідне знання! Керую свої слова до дітей цієї школи та благаю вас, щоб ви любили й шанували своїх батьків, вчителів та старших! Пам’ятайте про Бога, який любить вас, усе знає про вас та бажає вам допомагати. Моліться про те, щоб Господь благословив вас доброю пам’яттю для навчання! У книзі Второзаконня написано: «Господь повелить благословенню, щоб воно було з тобою в твоїх коморах і в усякім ділі рук твоїх…» (Втор 28,8). Вчіться використовувати кожну хвилину, щоб зростати у знанні, працелюбності  та добрій поведінці.

Зичу директорці школи, вчителям, службовцями, працівникам та учням, успішного навчального року, братніх відносин, розуміння, пошани, взаємної любові та доброго здоров’я! Закінчу словами славного автора псалмів: «… З дому Господнього ми вас благословляємо» (Пс 118,26).

+ Ігор
Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ

2 січня 2013 р. Винниківська санаторна школа-інтернат

Джерело: www.ugcc.lviv.ua