Слово Митрополита Львівського у празник Собору святого архистратига Михаїла та всіх святих небесних сил безплотних
  • Пон, 27/11/2017 - 09:41

Євр 2,2-10;

Лк 10,16-21

Достойні молільники, борці за вічну радість у небі – так називати необхідно тих, хто думає  та докладає усіх зусиль, щоб жити гідно й здобути вічну нагороду. Здобути нагороду – означає отримати спасіння, яке пропонує Бог кожній людині, яка приходить на цей світ. Нагорода даремно не дається, як дехто думає, що вистарчить: Ісус Христос помер за нас на хресті, тим самим ми усі спасенні. Бо не буде справедливо, коли хтось убиває, кривдить, грабує інших, живе обманом, неморально тощо, – і такому належалася б вічна нагорода? За що? За негідне життя? Святе Писання наголошує: «Бог – суддя справедливий…» (Пс 7,12). «Господь бо – справедливий, любить правду; праведники лице його побачать» (Пс 11,7).

А праведниками не є ті, хто порушує Божий закон й не мириться з Богом! Так, необхідно щиро покаятися з гріхів, тоді Господня благодать відновить грішника. Господь покликав людей до життя, щоб зростали у його любові, вдивлялися у життя його Сина, Ісуса Христа, й через вірність Божому закону отримали вічне спасіння. Святі ангели допомагають нам жити праведно. Святе Писання часто й багато разів згадує про ангелів та їхню благородну дію в житті людей. У молитві на Утрені канону сьогоднішнього свята проказуємо: «Прийдіть, вірні, прославмо піснями розумних безплотних сил собори, бо вони за наше спасіння безперестанно моляться, і покаянню нашому радіють» («Собор св. арх. Михаїла», Утреня, троп., п.1). Ангели знають про нас, уболівають за наше освячення, допомагають нам, коли ми їх просимо, приходять на поміч. Про це пише святий пророк Даниїл, який бачив ангела, розмовляв з ним і впав лицем до землі від страху, що побачив небесного духа. Пророк написав  наступне: «І володар царства персів стояв напроти мене двадцять один днів, і ось Михаїл один з перших володарів прийшов мені помогти, і я його оставив там з володарем царства персів» (Дан 10,13).

Один ангел стояв проти усього перського війська, який не мав жодної проблеми розбити ворогів, коли б така воля Бога. Коли ізраїльський народ виходив із Єгипту, Господь поставив ангела, щоб провадив вибраний народ в обіцяну землю. Народ рушив, а фараону було не до вподоби, що втратив дешеву робочу силу. Зібрав військо і кинувся наздоганяти ізраїльтян. Тоді: «Піднявся ж божий ангел, що ішов перед полком синів Ізраїля, і пішов позаду…. І ввійшов між табір єгиптян і між табір Ізраїля. І була темрява і чорнота, і пройшла ніч, і не змішалися одні з одними всю ніч» (Вих 14,19-20). Один ангел затримав вороже військо фараона, яке не змогло напасти на ізраїльтян. Пізніше, воїни кинулися дном сухого моря здоганяти Ізраїля, але Мойсей силою Божою з’єднав води, що стояли по обидва боки й чуже військо втонуло у морі. Побожний цар Давид порушив Божий закон, переписуючи ізраїльський народ, чого не повинен був чинити. Господь послав пророка Ґада, щоб заговорив до царя: «… Вибери собі, щоб сталися: або найде на тебе три роки голоду в твоїй землі, або три місяці тобі втікати перед твоїми ворогами і будуть тебе переслідувати, або три дні буде смерть в твоїй землі…» (2Сам 24,13). Давид вибрав смерть і померло «сімдесят тисяч мужів». «І сказав Давид до Господа, коли він побачив ангела, що вбивав народ, і сказав: Ось я, згрішив я, і я пастир, що вчинив зло, і ці вівці, що вчинили. Хай твоя рука буде на мені і на домі мого батька» (2Цар 24,17). Сила небесного ангела надзвичайна, їй не може нічого протистояти, бо посланець діє в ім’я Господнє! Коли Ірод убив мечем Якова, брата святого апостола Івана, а потім ув’язнив апостола Петра, Господь вирішив по-іншому: «…  тієї ночі Петро спав між двома вояками, скований двома залізними кайданами; а сторожі перед дверима стерегли в’язницю. І ось Господній ангел став перед ним, – і світло засяяло в кімнаті. Штовхнувши Петра у бік, підвів його, кажучи: Швидко вставай! І спали залізні кайдани з його рук. Сказав же ангел до нього: Підпережися і взуйся в свої сандалі. Зроби же це. І каже йому: Зодягнися в свою одіж і йди за мною» (Ді 12,6-8). В такий спосіб ангел вивів Петра на вулицю, звільнив із в’язниці, мимо того, що стояла навкруги сторожа, яка не могла нічого вдіяти.

Пам’ятаємо про архангела Гавриїла, який приходив, щоб сповістити Богородицю про зачаття Божого Сина та народження його (пор. Лк 1,31). Цей же ангел говорив з пророком Захарією, який не хотів повірити ангелові у його слова про народження в нього сина. Тоді ангел рішуче промовив: «… Я Гавриїл, що стою перед Богом; мене послано говорити з тобою і благовістити тобі це. І ось ти замовкнеш і не зможеш мовити до того дня, поки це не збудеться…» (Лк 1,19-20). І пророк втратив мову, не говорив аж поки не народився син, бо так повелів Господь через свого ангела. Ангели слухаються свого Господа, стоять перед ним, чітко виконуючи волю Вседержителя. На Службі Божій священик промовляє слова вдячності Богові: «Дякуємо тобі і за цю службу, яку ти з рук наших зволив прийняти, хоч і стоять перед тобою тисячі архангелів і десятки тисяч ангелів, херувими і серафими, шостокрилі, багатоокі, що високо ширяють, пернаті» («Божественна Літургія»). Під час Служби Божої у церкві невидимо присутні тисячі ангелів!  Зрештою, кожна людина прибула у церкву зі свої ангелом! Святий Іван Золотоустий навчає про безтілесні сили: «Велич цих сил не стільки доказується тим, що вони серафими скільки тим, що вони стоять близько Царського престолу»  (св. Ів. Золот., Бесіда VI «Про Серафимів» п.2). Тому наша участь у Службі Божій – повна вдячності Богові, пам’ятаючи, що стоїмо при престолі Всевишнього, це священики та вірні, які присутні дещо оподаль престолу. Молімося до наших ангелів про припинення війни, за мир у світі та допомогу у спасінні наших дух. Святі ангели, духи небесні, які постійно стоїте перед Божим маєстатом, заступайтеся за нас, вірний Божий люд!

+ Ігор

Митрополит Львівський, УГКЦ

21 листопада 2017 р. Б., храм Блаженного Святого архистратига Михаїла, м. Львів