Слово Папи Франциска до Президента Мексики
  • Нед, 14/02/2016 - 10:24

Пане президенте, члени уряду республіки! Шановна владо! Представники громадянського суспільства! Брати в єпископстві! Дякую Вам, пане президенте за слова привітання на мою адресу! Бути тут на цій мексиканській землі – привід радості оскільки вона займає особливе місце в самому серці Америки.

Сьогодні я прийшов в якості місіонера милосердя і миру. Але також і як син, який хоче віддати шану своїй матері – Діві Марії Гваделупській. І зробити так, щоби Вона споглянула на мене. Прагнучи бути хорошим сином, який йде по стопах своєї матері, я в свою чергу хочу вшанувати цей народ і цю землю, яка така багата культурами, історією і різноманітністю. У Вашій особі, пане президенте, вітаю і обіймаю мексиканський народ у всьому його різноманітті і в різних обставинах, в яких він живе. Дякую за те, що Ви прийняли мене сьогодні на вашій землі!

Мексика є великою країною! Вона є благословенною багатими природними ресурсами і величезним біорізноманіттям, яке присутнє на всій її величезній території. Благодатне географічне розташування робить Мексику її референтом для всієї Америки; а її культури: індійська, метисськаї і креольська дають їй, Мексиці, ідентичність, яка створює таке культурне багатство, що не завжди легко його навіть осягнути й оцінити. Давня мудрість, що несе їй мультикультуралізм є безумовно одним з її біографічних ресурсів. Ця ідентичність, яка формувалася в розмаїтті, і безсумнівно є багатим спадком, який потрібно цінувати, розвивати й зберігати.

 Маю відвагу сказати, що головне багатство Мексики сьогодні має молоде обличчя; так, це є її молодь. Трохи більше половини населення є молодого віку. Це дозволяє думати і планувати майбутнє. Завтрашній день. Це дає  надію і проекцію на майбутнє.

Молодий народ – це народ, здібний оновитись, перетворитись; це нас закликає, щоби скерувати погляд з ентузіазмом  у майбутнє. І в свою чергу це позитивний заклик для нас у сьогоденні. Ця реальність безсумнівно веде нас роздумувати про свою відповідальність в будуванні Мексики, якої ми прагнемо. Мексики, яку хочемо передати майбутнім поколінням. Також потрібно пам*ятати, що світле майбутнє кується в даному часі – чоловіками і жінками, справедливими, чесними, здатними працювати для спільного блага. Це «загальне» благо в 21 ст. не є популярним. Досвід показує нам, що всякий раз. Коли ми шукаємо шлях привілеїв або вигоди небагатьох людей, на шкоду благу всіх, рано чи пізно, суспільне життя стає родючим грунтом для корупції, наркотрафіку, для відкинення чужих культур, для насильства і навіть для торгівлі людьми, для викрадення і смерті, викликаючи страждання і ускладнюючи розвиток.

Мексиканський народ підкріплює свою надію в ідентичності, яка була створена у важкі часи історії, великими свідченнями громадян, які зрозуміли, що щоби подолати ситуації, які виникли з закритих сердець і егоїзму, була потрібна згода політичних, соціальних і фінансових інститутів і усіх чоловіків і жінок, які брали участь у пошуках спільного блага, заохочення гідності людини. Древня культура і обнадійливий людський ресурс повинні бути джерелом натхнення, щоби знайти нові форми діалогу, переговорів, мостів, здатних вести нас шляхом активної солідарності, компромісу, у якому кожен, починаючи з тих, хто називає себе християнами, зобов’язуємось будувати «по-справжньому гуманну політику» (……..) і суспільство, в якому ніхто не відчуває себе жертвою культури відкинення.

У лідерах соціального, культурного і політичного життя, особливо їх наполегливій праці закладена особлива частинка роботи, щоби дати всім громадянам можливість бути гідними авторами своєї долі, в їх родинах і усіх сферах, де розвивається суспільність, допомагаючи їм мати ефективний доступ до матеріальних і духовних благ, які їм необхідні: достатнє житло, гідну роботу, їжу, правдиве правосуддя, ефективний захист і здорове і мирне середовище.

Це не просто питання законів, які потребують оновлення і вдосконалення. Це завжди необхідно. Але це потребує термінового формування особистої відповідальності кожного, з цілковитою пошаною до іншої людини, як співбрата і національному розвитку. Це завдання, яке включає в себе цілий мексиканський народ в різних державних і приватних сферах, спільних і індивідуальних.

Запевняю Вас, пане президенте, що в цій роботі мексиканський уряд може розраховувати на співпрацю католицької церкви, яка супроводжувала життя цієї нації, і яка підтверджує свою прихильність і готовність служити великій справі людства: розбудова цивілізації любові.

Я готовий вивчити цю прекрасну і велику країну в якості місіонера і паломника, який хоче разом із вами відновити досвід, милосердя як новий горизонт можливостей. І цей горизонт, який несе справедливість і мир. І я стаю перед очима Марії Гваделупської Божої Матері, щоби через Її заступництво Отець Милосердний обдарував нас тим, щоби   ці дні і в майбутньому цієї землі були нагодою для зустрічі, спілкування і миру.