Слово Папи Франциска до журналістів на борту літака
  • Втр, 23/07/2013 - 09:11

Подорож, щоби зустрітися з молоддю, яку не потрібно ізолювати, а навпаки, слід допомогти долати щоденні труднощі. Так охарактеризував свій перший візит за межі Італії Папа Франциск, спілкуючись із журналістами на борту літака, яким 22 липня 2013 р. вирушив до Ріо-де-Жанейро, щоб взяти участь у XXVIII Всесвітньому Дні Молоді.

Як повідомив речник Апостольської Столиці о. Федеріко Ломбарді, ТІ, який супроводжує Святішого Отця на борту літака, під час польоту Папа мав коротку і щиру зустріч з журналістами, яких Директор Ватиканського прес-центру особисто йому представив. Серед них були 10 бразилійців, а також журналісти з США, Франції, Іспанії, Великобританії, Мексики, Німеччини, Японії, Аргентини, Польщі, Португалії та Росії. Від імені колег Святішого Отця привітала мексиканська журналістка, яка подарувала йому маленьку фігурку Ґвадалупської Божої Матері.

Промовляючи до журналістів, Папа зізнався, що не дає інтерв’ю, тому що «це досить важко», але дякує всім за товариство під час подорожі. «Ця перша подорож є саме для того, щоб зустрітися з молоддю, – зауважив він, – але зустрітися з нею, не відокремлено від її життя». На думку Святішого Отця, молодь не слід ізолювати від суспільства, це несправедливо, адже кожен має свою приналежність – до родини, до батьківщини, культури чи віри. Молодь, за його словами, є майбутнім народу, але майбутнім народу є також похилі віком, бо вони є носіями життєвої мудрості.

В контексті актуальної економічної кризи Папа Франциск зауважив, що існує небезпека того, що можемо мати покоління, яке виросло без роботи, а саме від роботи бере початок людська гідність. Таким чином, «культура відходів», від якої часто потерпають похилі віком, добралася й до молоді. «Ми повинні відкинути оту звичку списувати інших! Слід будувати культуру включення, культуру зустрічі, старатися всіх залучити до суспільного життя. І в цьому дещо полягає сенс, який я хочу надати цьому візиту до молоді», – зазначив Святіший Отець.

Текст із сторінки сайту Радіо Ватикану