Сміливість діалогу, як засіб будування миру. Папа Франциск прийняв учасників зустрічі за мир, організованої Спільнотою святого Еґідія
  • Пон, 30/09/2013 - 19:27

У наш час відчуваємо, що світ потребує духа, яким керувалася зустріч в Ассізі, організована 1986 року блаженним Іваном Павлом ІІ, коли в цьому італійському місті, батьківщині святого Франциска, зібралися провідники релігій світу, щоб молитися за мир. Про це Папа Франциск наголосив, приймаючи у понеділок, 30 вересня 2013 р., учасників 27-ї зустрічі людей та релігій за мир, організованої Спільнотою святого Еґідія. Згадана мирянська організація щороку проводить цей захід, продовжуючи справу, яку започаткував Папа-слов’янин.

«Ми ніколи не можемо змиритися із стражданнями цілих народів, які стали заручниками війни, бідності, зловживання. Ми не можемо байдуже та безпорадно спостерігати за трагедією дітей, родин, похилих віком людей, що постраждали від насильства. Ми не можемо дозволити на те, щоб тероризм, полонивши серця кількох жорстоких людей, сіяв страх та смерть багатьох», – зазначив Святіший Отець, ще раз закликавши присутніх постійно та наполегливо наголошувати на тому, що «не може бути жодного релігійного виправдання для насильства, незалежно від того, в який спосіб воно проявлялося».

На думку Папи, провідники релігій можуть багато зробити в цій ділянці. «Мир, – сказав він, – це відповідальність усіх. Молитися за мир, працювати на користь миру. Релігійний провідник завжди є людиною миру, тому що заповідь миру глибоко вписана у релігійних традиціях, які ми представляємо».

Що ж слід робити, адже бачимо, що світ далекий від цього ідеалу? Для Святішого Отця відповідь очевидна: сміливість діалогу, що породжує надію. «Діалог може подолати війну. Діалог спричиняється до того, що разом живуть представники різних поколінь, які часто не знають одні одних, до того, що разом живуть громадяни різного етнічного походження, відмінних переконань. Діалог – це дорога миру», – зазначив Глава Католицької Церкви, додавши, що саме з огляду на це є життєво необхідним, щоб діалог зростав, поширюючись між людьми різних переконань, як «мережа миру, яка захищає світ і, передовсім, найслабших».

Підсумовуючи, Папа Франциск закликав релігійних провідників бути особами, здатними по-справжньому діалогувати. «Кожен з нас, – наголосив він, – покликаний бути будівничим миру, єднаючи, а не розділяючи, викорінюючи, а не зберігаючи ненависть, відкриваючи шляхи діалогу, а не зводячи нові мури! Діалогувати, зустрічатися, щоб встановити у світі культуру діалогу, культуру зустрічі».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va