Собор Архангела Гавриїла
  • Чтв, 25/07/2013 - 23:56

Собор Архангела Гавриїла святкується наступного дня після Благовіщення, тобто 26 березня. 26 липня це свято святкується повторно. Приводом для його встановлення, ймовірно, послужило освячення в ХVII столітті в Константинополі храму, спорудженого на честь святого Архангела.

Архангел Гавриїл був обраний Господом для того, щоб благовістити Діві Марії, а з нею і всім людям, радість велику про втілення Сина Божого.

Святий Архистратиг Гавриїл − служитель Божественної всемогутності. Він сповіщав старозавітному людству про майбутнє втілення Сина Божого: надихав пророка Мойсея при написанні книги Буття; пророку Даниїлу сповіщав про прийдешню долю єврейського народу (Дан. 8, 16; Дан. 9, 21 - 24); з΄явився праведній Анні з вістю про народження від неї Преблагословенної Діви Марії. Святий Архангел Гавриїл невідступно перебував зі святою Марією в Єрусалимському храмі та згодом охороняв Її у весь час земного життя. Він з'явився священикові Захарії, щоб сповісти народження Предтечі Господа − Івана Хрестителя. Господь посилав його до святого Йосифа Обручника: він з'явився йому в сні, щоб відкрити таємницю втілення Сина Божого від Пресвятої Діви Марії, попередив про задуми Ірода і повелів втікали до Єгипту з Немовлям і Богородицею. Коли Господь перед Своїми стражданнями молився в Гетсиманському саду до кривавого поту, на зміцнення Його, за Церковним Переданням, був посланий з Небес Архангел Гавриїл, ім'я якого означає "Фортеця Божа" (Лк. 22, 43). Жінки-мироносиці почули від Гавриїла радісну звістку про Воскресіння Христове.

Джерело: http://catholicencyclopedia.in.ua