Собор Архистратига Михаїла
  • Втр, 21/11/2017 - 08:29

У християнській традиції Михаїл – перший і найважливіший серед ангелів (Дан.10,13; 12,1; Одк.12,7), обдарований особливою Божою довірою.

Ім’я Mika'el  означає «Хто ж, як Бог». За традицією, коли Люцифер збунтувався проти Бога і підмовив до бунту частину ангелів, Архангел Михаїл виступив з окриком «Хто ж, як Бог», воюючи проти сатани.

У Святому Письмі про нього згадується п’ять разів. У книзі Даниїла він названий одним з найважливіших князів (Дан.13,21) та оборонцем ізраїльського народу (Дан.12,1). Апостол Іван окреслює його як того, хто очолює небесне воїнство, яке бореться з сатаною (Одк.12,7). Апостол Юда подає, що саме йому довірено стерегти тіло Мойсея після смерті (Юд.9). Також про нього згадує і св.Павло (2Кол.4,16).

Його вважають ангелом справедливості і суду, ласки і змилування. Значення цього Архангела особливо акцентують апокрифи: Книга Єноха, Одкровення Баруха чи Одкровення Мойсея, у яких Михаїл виступає найважливішою після Бога особою, як виконавець Божих планів щодо землі, людського роду та Ізраїля. Михаїл є князем ангелів, є ангелом суду і Божих кар, але також ангелом Божого милосердя.

Ранньохристиянські автори приписують йому багато із згаданих атрибутів, вважають його ангелом особливо важливих Божих доручень. Про нього писали Оріген, Тертуліан, Гермас і Дідим. Як praepositus paradisi  він повинен зважити душу на остаточному суді.

 Михаїл вшановується як оборонець Божого Люду, тому Церква, спадкоємиця Ізраїля, вшановує його як свого опікуна. Папа Лев ХІІІ встановив особливу молитву, яку разом з вірними відмовляли до Архангела Михаїла  священики після Літургії.

Культ Архангела Михаїла в християнстві дуже давній і живий, сягає до ІІ століття. Симеон Метафраст пише, що у Фригії, в Малій Азії, св.Михаїл з’явився у Херетопі і на пам'ять про це залишив чудотворне джерело, до якого спішили численні паломники. Подібний санктуарій був в Хоне 4 км від Колосів, яке мало назву "Michelion". У Константинополі культ Михаїла був настільки живим, що вже у VI столітті йому було посвячено 10 церков, а у ІХ ст. – 15. Созомен і Ніцефор згадують, що над Босфором існував санктуарій св.Михаїла, заснований імператором Костянтином (4 століття).

У самому Константинополі існував чудотворний образ у одному з монастирів, названому на його честь, лікувальні властивості мала олія з лампи, яка горіла перед тим образом. У Ефіопії кожен 12 день місяця був присвячений св.Михаїлові.

Св.Михаїл є покровителем Римської Імперії, Англії, Австрії, Франції, Іспанії, Німеччини, Угорщини і Польщі, а також радіологів, метрологів, шліфувальників, золотарів, вояків.

Крім того, Михаїла призивають, як опікуна доброї смерті.

У іконографії він представлений у туніці і палії, у одязі володаря, як воїн в зброї. Крила його найчастіше білі, волосся з діадемою чи стрічкою. Атрибутами є глобус, хрест, палиця, меч, сатана під ногами, вага.