Соціологи підрахували кількість віруючих: третина населення Землі – християни, чверть – мусульмани
  • Пон, 13/05/2013 - 11:26

Вісім з десяти жителів планети нині ототожнюють себе з якоюсь релігійною конфесією або групою.

Демографічне дослідження, проведене Pew Research Center в більш, ніж 230 державах і територіях, показало, що віруючими вважають себе приблизно 5,8 млрд. з 6,9 млрд. жителів Землі. Це дослідження базувалося на аналізі результатів більше 2,5 тис переписів і опитувань.

Приблизно 2,2 млрд. осіб (32% від загальної чисельності людства) сповідують християнство, 1,6 млрд. (відповідно, 23%) – іслам, 1 млрд. (15%) – індуїзм, 500 млн. (7%) – буддизм  і 14 млн. (0,2%) – юдаїзм.

Приблизно 400 млн. осіб (6%) практикують різні традиційні релігії, а 58 млн. вважають себе адептами відносно  «молодих» (у порівнянні з традиційними) конфесій – наприклад, синтоїзму, сикхізму, багаї  та ін.

1,1 млрд. осіб або 16% населення не ототожнюють себе з певною релігією: тобто, їх можна вважати третьою за чисельністю групою (втім, дуже багато з них в тій чи іншій формі вірять в Бога).

Як мінімум 73% жителів планети живуть в державах, де прихильники тієї чи іншої релігії становлять більшість населення (сюди не віднесені ситуації, де ця диспропорція зачіпає різні гілки однієї релігії – наприклад, сунітів і шиїтів, католиків і протестантів).

При цьому, індуїсти і християни воліють жити там, де вони є більшістю: 97% індуїстів живуть у трьох таких державах – Індії, Непалі та Маврикії), а 87% християн в 157 переважно християнських країнах.

Мусульмани складають більшість у 49 державах, в яких мешкає 73% світових адептів ісламу. Буддистська більшість є в семи країнах (Бутан, Бірма, Камбоджа, Лаос, Монголія, Шрі Ланка, Таїланд) – у них живуть 72% буддистів світу.
«Люди без релігії» – більшість у шести державах і територіях (Китай, Чехія, Естонія, Гонконг, Японія і Північна Корея).

Найбільш  «молода» релігія світу – іслам: середній вік середньостатистичного мусульманина – 23 роки. Середньостатистичному індуїсту 26 років, християнину – 30, «людині без релігії» і буддисту –  34, юдеєві – 36 років.

За матеріалами: Голос Америки
Джерело: http://zn.ua