Сьогодні до Львова прибуває Архиєпископ Тадеуш Кондрусевич
  • Птн, 05/09/2014 - 14:32

Сьогодні до Львова прибуває Архієпископ Тадеуш Кондрусевич Митрополит Мінсько-Могилевський. Ієрей візьме участь у процесії на честь бл. Якова Стрепи котра пройде вулицями міста Львова та очолить Божественну Літургію в Архіктедральній Базиліці Успіння ПДМ. Також Митрополит візьме участь у Конгрегації духовенства Львівської Архідієцезії.

Тадеуш Кондрусевич народився 3 січня 1946 г. в селі Одельськ, що розташоване неподалік Гродно, в сім’ї Ігнатія та Анни Кондрусевичів.

Після закінчення середньої школи у 1962 г. Тадеуш Кондрусевич поступив на фізико-математичний факультет Гродненського педагогічного інституту, звідки через рік був вимушений залишити навчння в звязку з обвинуваченнями в тому, що він регулярно відвідує храм і приймає участь в богослужіннях. Відпрацювавши рік в проектно-будівельній організації Гродно, у 1964 р. поступив на енергомашинобудівельний факультет Ленінградського політехнічного інституту, який у 1970 р. закінчив з «червоним» дипломом, отримавши професію інженера механіка по спеціальності «гідравлічні машини і засоби автоматики». Після закінчення університету до 1976 р. Прцював інженером на Вільнюському заводі шліфувальних станків: спершу у збірному цеху, потім — в конструкторському бюро. У складі групи інженерів отримав авторське свідоцтво на винахід «Промисловий зразок спеціального високошвидкісного станка для Волжського автомобільного заводу».

В 1976 р. Тадеуш Кондрусевич відчув покликання до виключного служіння Богові і поступив у Духовну семінарію в Каунасі (Литва), яку закінчив у 1981 р. і 31 травня цього ж року був рукоположений в священники єпископом Людасом Павілонісом.

У 1981–1986 рр. бул вікарієм у вильнюському костелі св. Терези при Гострій Брамі, в 1986–1987 рр. — вікарієм парафії Матері Божої Скапулярію в Друскінінкаї (Литва), в 1987– 1988 рр. — вікарієм у вільнюському костелі Святого Духа. 13 лютого 1988 р. Був призначений настоятелем гродненських парафій Матері Божої Ангельської (бувший францисканський костел) і св. Франциска Ксаверія (кафедральний собор). У 1985 р. на теологічному факультеті в Каунасі отримав ступінь ліценціату теології, захистивши працю на тему «Вчення Догматичної конституції II Ватиканського Собору Lumen Gentium про Церкви». В 1988 р. також захистив дисертацію на тему «Поглиблення вчення про Церкву в роботах II Ватиканського Собору і в його документах» та отримав науковий ступінь доктора богослов’я.

25 червня 1989 р. Святіший Отець Йоан Павло II призначив Тадеуша Кондрусевича титулярним єпископом Іппоно-Заритським і Апостольським Адміністратором Мінської єпархії для католиків в Білорусії. Єпископську хіротонію, яка відбулася 20 жовтня 1989 р. в базилиці св. Петра в Римі, здійснив Папа Йоан Павло II. Єпископський девіз Тадеуша Кондрусевича Quis ut Deus — «Хто, як не Бог». Під час свого єпископського служіння в Белорусі єпископ Тадеуш Кондрусевич заснував Гродненську вищу духовну семінарію, сприяв поверненню та відкриттю більше 100 раніше закритих храмів і сприяв приготуванню та виданню «Чину Месси» та «Катехизму» білоруською мовою, почавши таким чином справу відродження Католицької Церкви, яка з успіхом булла продовжена його наступником кардиналом Казимиром Свьонтеком.

13 квітня 1991 р. Тадеуш Кондрусевич став архієпископом і був призначений Апостольським Адміністратором для католиків латинського обряду Європейської частини Росії. За час його єпископського служіння в Росії в Міністерстві юстиції РФ була офіційно зареєстрована Апостольська Адміністратура для католиків латинського обряду, що дало їй право юридичної особи; була здійснена юридична реєстрація більшої кількості відновлених парафій та інших структур Католицької Церкви. Після поділу Адміністратури 23 листопада 1999 р. Призначений Апостольським Адміністратором для католиків латинського обряду Півночі Європейської частини Росії.

Коли 11 лютого 2002 р. Йоан Павло ІІ підніс Апостольські Адміністратури для католиків латинського обряду в Росії до рангу єпархій, архієпископ Тадеуш Кондрусевич був призначений Митрополитом кафедри Матері Божої в Москві. Завдяки його зусиллям в Росії почала роботу благодійсна организація «Caritas», був створений інформаційно-видавничий центр «Істина і життя», салезіанський та францисканський видавничі центри, а також Духовна бібліотека (видано більше 600 найменувань богословської, релігійної, філософської та літургійної літератури). За участі архієпископа Кондрусевича заснована тижнева католицька газета «Світло Євангелія» і Літургійна комісія, що готує переклади літургійних текстів на російську мову.

У лютому 1999 р. архієпископ Тадеуш Кондрусевич був обраний Головою новоутвореної Конференції Католицьких Єпископів Россійської Федерації.

З 1999 р. — дійсний член (академік) Міжународної академії наук Євразії.

21 вересня 2007 р. Святіший Отець Бенедикт XVI призначив Тадеуша Кондрусевича архієпископом Митрополитом Мінсько-Могилевським, перевівши його із архієпархії Матері Божої в Москві.

Архієпископ Тадеуш Кондрусевич входить в спеціяльну раду по Європі при Генеральному секретаріаті Синоду Єпископів, в Конгрегацію від справ духовенства, а також в Папську раду «Справедливість і мир». Являється віце-президентом Євразійського відділення Міжнародної асоціації релігійної свободи (МАРС).

Володіє білоруською, російською, польською, литовською, англійською та італійською мовами.