Сьогодні – іменини Папи Франциска – Хорхе Маріо Берґольйо
  • Нед, 23/04/2017 - 10:13

Сьогодні, 23 квітня, коли за новим календарним стилем вшановується пам’ять святого мученика Юрія, припадають іменини Святішого Отця Франциска, адже ім’я «Франциск» кардинал Хорхе Маріо Берґольйо прийняв уже після вибору на Наступника святого апостола Петра. Іспанською мовою ім’я Юрій звучить як Хорхе.

З давніх-давен у християнській традиції прийнято відзначати свято Небесного Покровителя, приклад якого для людини, що носить його ім’я, стає немовби життєвим кредо. Як кожне ім’я, так і хресне ім’я Хорхе, тобто Юрій, включає в собі задум Божого Провидіння, що виражає свідчення та служіння для Церкви й Божого люду.

Святого мученика Юрія почитає Церква Сходу й Заходу. У Церквах візантійської традиції його називають великомучеником, переможцем та чудотворцем. Святого Юрія найчастіше зображають як воїна, який перемагає дракона, що символізує боротьбу добра проти зла, яку повинна вести кожна людина, якщо хоче бути вірною Христові.

Складаємо Папі Францискові щирі побажання, підносячи молитви до Всемогутнього Бога, щоб обдарував його ще довгими роками життя і щедрими дарами Святого Духа для якнайкращого сповнення нелегкого служіння «утверджувати братів у вірі» – доручення, даного Спасителем святому Петрові та його наступникам під час прощання з апостолами у контексті пасхальних подій. Саме про молитву він просить всіх, з ким зустрічається при різних нагодах.