«Сьогодні ми дякуємо Богові за дар єдності Церкви», – Блаженніший Святослав у Римі з нагоди ювілею 420-річчя Берестейської унії
  • Птн, 16/12/2016 - 11:31

15 грудня у Папському Латеранському соборі св. Івана Хрестителя в Римі Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, очолив подячну Архієрейську Божественну Літургію з нагоди ювілею 420-річчя Берестейської унії. Разом з численними вірними та духовенством Патріарх УГКЦ дякував Богові за «дар єдності Церкви».

Звертаючись до вірних у своїй проповіді, Блаженніший Святослав вказав на головні причини візиту посланців київського митрополита до Апостольської Столиці: «Що вони шукали і з чим повернулися на українські землі? Найперше, – зазначив він, – вони шукали відродження християнського життя в Україні. Окрім цього, вони прагнули рівності візантійського обряду з латинським. Третьою причиною був пошук єдності Церкви».

Папський документ, який вони везли із собою додому, «став першим документом міжнародного права, який не лише визнавав, але й захищав права Київської Церкви». Саме тому, сказав вкінці богослужіння Глава УГКЦ, «без Берестейської унії не було б незалежної України».

Згадуючи про критику та недооцінювання Берестейської унії, Предстоятель УГКЦ зазначив, що «по сьогоднішній день ніхто не знайшов і не запропонував кращої моделі церковного єднання». Проповідник наголосив, що ювілей, який відзначає УГКЦ, є «нагодою подякувати Богові за 420 років церковної єдності, яку наша Церква не лише отримала як дар, але й зуміла пронести через різні лихоліття історії нашого народу. Тому ми дякуємо Богові також за дар відомих і невідомих мучеників на українських і білоруських землях».

Додамо, що богослужіння з нагоди ювілею Берестейської унії проводилось в катедральному соборі Римської єпархії, першій з-поміж чотирьох папських базилік Вічного міста, історично першій катедрі римських понтифіків. Разом з Предстоятелем УГКЦ співслужили владика Діонісій, Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії, владика Іриней, Канонік Папської базиліки Санта Марія Маджоре, священики-капелани різних українських громад Італії, представники монаших спільнот, Української папської колегії св. Йосафата та Конгрегації Східних Церков.