“Сьогодні ми маємо бути на стороні народу”, – владика Богдан (Дзюрах) до працівників Патріаршої курії
  • Птн, 06/12/2013 - 12:16

5 грудня у церкві Благовіщення Богородиці відбулася літургія, яку очолив владика Богдан (Дзюрах), єпископ курії Верховного Архиєпископа Української Греко-Католицької Церкви, Секретар Синоду Єпископів УГКЦ. У літургії взяли участь працівники Патріаршої курії, а також учасники Євромайдану, які ночують та харчуються у Патріаршому соборі. Під час проповіді владика звернувся до вірних зі словом заохочення

“Сьогодні наші люди не вимагають підвищення заробітних плат – вони борються за духовні цінності, повстаючи прости маніпуляцій та підступів, – зазначив владика. – Зсередини Майдану ми чули голоси, щоб Церква була з народом. Тому ми – священики, семінаристи, богопосвячені особи сьогодні маємо бути на стороні народу: не для того, щоб озвучувати певні постулати, але щоб молитися за народ”, – заохотив єпископ духовних осіб.

“Сьогодні ми чули в Євангелії, як Христос картає духовних провідників свого народу, кажучи: “Ви взяли ключі Царства Небесного самі не входите і іншим не даєте увійти”. Маємо молитися не тільки за людей, які стоять на Майданах, за тих, хто потерпів, хто пропав безвісти. Мусимо молитися за тих осіб держави, від яких залежить прийняття важливих рішень. Щоб Бог дав їм мудрість, аби вони не керувалися власними інтересами”, – продовжує владика Богдан.

Єпископ навів слова Папи Івана Павла ІІ, якого у квітні Церква проголосить святим: “Мені пригадалися слова Блаженного Папи, які він сказав рівно 20 років тому на Ясній горі на молитві до Матері Божої Ченстоховської. Це був 1981 рік, у Польщі була велика суспільно-політична криза, ніхто не знав, що буде завтра. Побачмо, наскільки ці слова є для нас сьогодні актуальні”.

Наводимо вибрані цитати зі слів Блаженного Папи Івана Павла ІІ:

“Що ж означає “чуваю”? “Чувати” означає бути людиною сумління, його не заглушувати і не спотворювати. Це коли я називаю своїми іменами добро і зло, утверджую в собі добро, а від зла намагаюся виправитись…

Мусите вимагати від себе, навіть якщо інші від вас не вимагають…

Історичний досвід нам каже про те, скільки коштувала нам навіть тимчасова деморалізація…

Чувати – означає мати фундаментальну солідарність між людьми…

Нехай це добро, яке виявилось впродовж багатьох місяців, багатьма способами, не припиняється на нашій землі…

Ми часто заздримо французам, німцям, американцям, що їхня незалежність не пов’язана з таким історичним коштом, в той час як наша свобода так дорого нам коштує. Не робитиму порівняльного аналізу, скажу тільки, що те, що коштує, саме і є тією цінністю…”

Завершуючи проповідь, владика Богдан (Дзюрах) побажав усім вірним духовної та фізичної витримки у ці складні для України часи:

“Нехай ці слова сьогодні стануть орієнтиром, підкріпленням і силою для тих, хто намагається бути людиною сумління, долати в собі та навколо себе зло, хто утверджує в собі та в нашому суспільстві добро, якого наше суспільство дуже потребує і на яке воно заслуговує”.

Джерело: http://kyivsobor.ugcc.org.ua