Сьогодні Папа-емерит Бенедикт ХVІ відзначає своє 89-річчя
  • Суб, 16/04/2016 - 14:48

Сьогодні 16 квітня Папі-емеритові Бенедиктові ХVІ виповнилось 89 років. Народився Йозеф Алоїз Рацінґер 16 квітня 1927 року в баварському містечку Марктл-ам-Інн. Охрещений всього чотири годині після свого народження. 29 червня 1951 отримав священичі разом із своїм братом Ґеорґом.  Єпископом і кардиналом іменований у 1977 році  Папою Палом VІ. У 1981 році Йозеф Рацінґер іменований св. Папою Іваном Павлом ІІ префектом Конгрегації у справах віри. Цю функцію кардинал Рацінґер вершив аж до смерті св. Івана Павла ІІ у 2005 році.

Рідний брат Папи Бенедикта ХVІ – Ґеорґ Рацінґер католицький священик. Рідна сестра Папи Бенедикта ХVІ – Марія Рацінґер ніколи не виходила заміж і до своєї смерті у 1991 році була домогосподаркою свого брата Йозефа. 

У честь ювіляра в палаці Папи Лева ХІІІ сьогодні 16 квітня відбудеться святковий концерт. На цьому концерті філармонічний оркестр Franciacorte виконає твори Вольфганга Амадея Моцарта. На адресу ювіляра надходять поздоровлення з усіх частин світу. Про це повідомляє сайт Фундації Йозефа Рацінґера – Бенедикта ХVІ.

Йозеф Рацінґер – Папа Бенедикт ХVІ уже увійшов в історію Церкви, як один з найгеніальніших теологів і мислителів. Папа Бенедикт ХVІ має 8 реальних докторських наукових ступенів, та 7 honoris causa докторатів (почесний докторат).  Корпус праць Папи Бенедикт ХVІ зараз є предметом пильного вивчення богословів. Важливість праць Папи Бенедикт ХVІ для католицького віровчення важко переоцінити.

Астероїд 8661 Ратцінґер названий на честь Папи Бенедикта ХVІ.

Кардинал Йозеф Рацінґер – багаторічний співпрацівник св. Папи Івана Павла ІІ. Автор багатьох важливих документів в часі Понтифікату цього св. Папи. Зокрема автор, фундаментальної для католиків нашого часу праці – Катехизму Католицької Церкви. 

19 квітня 2005 кардинала Йозефа Рацінґера обрано єпископом Риму. При вступі на Папський Престол він обрав ім’я Бенедикт на честь св. Бенедикта – захисника Європи та Папи Бенедикта ХV, який вершив Петрове служіння у тяжкий час І світової війни, ставши так Папою Бенедиктом ХVІ. 

Як Папа, який не боявся гострої, в’їдливої критики, а відкрито піднімав свій голос на захист Вічної Істини та на захист людини. Папа, який не боявся вирішувати найболючіші проблеми Церкви, обстоювати інтереси ввіреного йому стада Христового навіть ціною найбрутальніших нападів на себе особисто.

Його заслугою було створення, на основі унійної моделі, Персональних ординаріатів для бувших англікан. Цей факт в історії Церкви, як факт єдиного успішного прикладу екуменічного діалогу, важко переоцінити. 

Папа Бенедикт ХVІ завжди буде Папою, який уможливив повернення осідку Глави УГКЦ до златоверхого Києва, яке благословив ще попередній Папа блаженний Іван Павло ІІ. Це відбулось на тлі залякування з боку РПЦ та її дочірньої структури в Україні УПЦ МП, які не переставали погрожувати загостренням міжконфесійного конфлікту: що розірвуть стосунки та припинять екуменічний діалог.

У Папі Бенедикті ХVІ українські греко-католики отримали батька, який ревно день у день з мечем слова Божого в руці захищав сім’ю від вовків і в тяжких хвилях завжди, як правдивий воїн, був підтримкою і обороною. Як кожен Папа був саме таким батьком для усієї католицької сім’ї, який був потрібен саме в той конкретний час.

Папа Бенедикт ХVІ не раз наголошував, словами і вчинками, на своєму особливому ставленні до УГКЦ. Скажімо, коли 30 березня 2011 року Святіший Отець прийняв на загальній аудієнції Блаженнішого Святослава, він, ламаючи приписи ватиканського протоколу, встав, щоб привітати новобраного Главу УГКЦ. Це був жест великого символізму. Католицька Церква у своїй повноті – в особі Глави всього католицького світу – віддала пошану Церкві, яка кров’ю чисельних мучеників заплатила за свою вірність Нерозділеній Церкві, вірність Христовому Наміснику.

Папа Бенедикт ХVІ не дозволив торгувати інтересами своїх рідних дітей – греко-католиків заради примарних обіцянок частини православного світу, який не може витримати вже самого існування УГКЦ. У часі його понтифікату затихли голоси «суперекуменістів», готових пожертвувати вірними дітьми Святої Матері Католицької Церкви заради голослівних заяв про зближення з Московською патріархією.

Папа-німець докладав великих зусиль, щоб правильно прочитати українською звернення до українців греко-католиків, хоча знаємо, що на загал Святіший Отець не так часто звертався до народів, чия мова не є міжнародною, їхньою рідною мовою.

Бенедикт ХVІ призначив Главу УГКЦ Блажeннішого Патріярха Святослава членом Папської Ради сприяння єдності християн. Це було зроблено, щоб Московська патріархія не зможе навіть пробувати ліпити якісь «екуменічні» інтриги поза спиною українських греко-католиків і їхнім коштом. Проте, вже в часі його наступника Папи Франциска, промосковський лобі у Ватикані все ж таки спромігся спробувати жертвувати інтересами українських греко-католиків заради підписання Гаванського папірця між Ватиканом і Москвою. 

Папа Бенедикт ХVІ не лише боронив православність усієї Вселенської Спільноти Католицької Церкви, відкрито і безкомпромісно старався вирішувати церковні скандали, він із особливою прихильністю ставився до нашої Церкви, роблячи багато для Її розвитку. Тож велика вдячність Святішому Отцеві Бенедикту ХVІ від українських греко-католиків мала би бути одним з багатьох голосів подяки, що линуть на адресу Папи-емерита.

11 лютого 2013 року Папа Бенедикт ХVІ несподівано для всіх проголосив про своє зречення. Понтифікат Папи Бенедикта ХVІ офіційно завершився 28 лютого 2913 року.

На многая і благая літа Святійший Владико!