Сьогодні питання християнської моралі стає у центрі суспільної дискусії – Блаженніший Святослав
  • Чтв, 07/11/2013 - 16:43

Сьогодні питання християнської моралі стає у центрі суспільної дискусії. Таку думку висловив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав на презентації українського перекладу книги Серве Теодора Пінкерса «Джерела християнської моралі, її метод, зміст, історія» в Національному Університеті «Києво-Могилянська Академія».

«Я найперше хочу Вас привітати зі справді інтелектуальною подією, яку ми всі разом сьогодні переживаємо. Тому що презентуючи цю книгу Серве Теодора Пінкерса, я думаю, що українське суспільство матиме унікальну нагоду ще раз для себе відкрити християнську мораль як таку…. Є кілька причин, чому я хотів бути тут разом з Вами, щоб цією радістю поділитися. Найперше сьогодні питання християнської моралі стає у центрі суспільної дискусії, зокрема коли ми дискутуємо про так звані європейські цінності і коли наш народ справді усвідомлює себе народом європейським. І знову ж таки питання про мораль стає в центрі уваги»,  – зазначив  Блаженніший Святослав.

Зокрема, на думку Предстоятеля УГКЦ сьогодні багато хто захищаючи традиційні моральні цінності на справді не розуміє, в чому вони полягають.

«Багато хто говорить про традиційні цінності, але справді я так слухаючи наших філософів, науковців, навіть і суспільних діячів відчуваю, що не завжди вони розуміють що вони говорять, в чому полягає ця традиційна мораль чи християнська мораль, яку вони  намагаються захищати. Тому я  думаю, що для всіх них, ця книга яка робить доступними джерела християнської моралі, тому що це є назва цієї книги,  сьогодні є надзвичайно важливою», – розповів Блаженніший.

Крім того, Глава УГКЦ наголосив на тому, що книга Пінкерса є дуже важлива як методичний посібник. «Друга причина моєї радості  є те, що правді сьогодні і богослови і філософи отримують в руки не тільки підручник, але й методичний посібник. Ви знаєте, як важливо для кожного науковця знати метод свого наукового дослідження… З такого методологічного боку ця книга є надзвичайно важлива, зокрема для дослідника богослов’я християнської моралі», – наголосив очільник греко-католиків.

Він також наголосив на тому, що книга є плодом величезної дискусії, яка відбулася в європейській католицькій науці після ІІ Ватиканського собору, в документах якого говориться, що джерелом морального боговлов’я має бути Святе Письмо. Крім того, в книзі є аналіз богослов’я Св. апостола Павла та Нагірної Проповіді. Також в книзі є методологія вивчення богословської спадщини Томи Аквінського.

Блаженніший Святослав також розповів, що свого часу перекладав певні уривки цієї книги.

Департамент інформації УГКЦ