«Сьогодні просимо: Ісусе, відроди Україну з води і духа», — Блаженніший Святослав у неділю Сліпородженого
  • Пон, 22/05/2023 - 11:24

Ми так прагнемо світла. Ворог прийшов на нашу землю як злодій, щоби вбивати і вигублювати. Українці себе проявляють глибоко віруючим народом, який, народившись у водах Дніпра, відновляється в тому житті у Христі щодня, захищає сьогодні Київ і світить світлом своєї віри на весь світ. Ми сьогодні ісповідуємо перед обличчям безбожного світу, що та хрещальна вода Дніпра й наша українська земля, яку захищаємо ціною власного життя, є джерелом не тління і смерті, але носить у собі й передає нам зародок вічного життя силою Божого слова, яке нині лунає в наших храмах.

На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у неділю Сліпородженого під час проповіді на Літургії, яку звершив у Патріаршому домі у Львові.

«Нашу віру, наше світло серед темряви, — додав він, — ми хочемо зберегти в нашій боротьбі. Ми хочемо, щоб життя перемогло смерть. Ми, як народ, сьогодні можемо бути здатними до великих та історичних звершень саме тому, що через нашу прабатьківську віру у воскресіння, Божу Істину та кінцеву справедливість Господь продовжує чинити над нами великі діла Божі!».

У проповіді Глава УГКЦ акцентував, що сьогоднішнє читання, як і у дві попередні неділі, скеровує нашу увагу на один із біблійних символів — воду. Саме довкола події омивання, яке наказує Христос зробити сліпородженому, обертається все, про що чуємо нині в Євангелії.

Проповідник звернув увагу на значення великого діла Божого, яке робить Христос. Ритуалом оздоровлення сліпородженого, пояснив він, Христос звершує акт нового сотворення людини.

Цікаво, продовжив думку Патріарх, що Христос посилає сліпородженого омитися в Силоамській купелі. У цьому жесті є щось значно глибше, ніж питання гігієни.

«Для того, щоби стати перед Божим обличчям, вийти на гору у храм Господній, кожен паломник мусів пройти очищення у купелі. Це було ритуальне очищення з єврейської старовини, як би сказав сьогодні хтось із дослідників», — пояснив він.

Глава Церкви наголосив, що момент омивання сліпородженого чоловіка в Силоамській купелі, тобто момент, коли над водою прозвучало слово Боже, є образом Тайни Хрещення. Людина, яка занурюється у воду через вимовляння хрещальних слів священнослужителя, насправді занурюється у смерть Христову. Відбувається процес нового сотворення людини.

Нове сотворення, яке людина одержує у водах Хрещення, дає їй нове життєве завдання, яке вона має здійснити в тому світі. «Той, хто вийшов із хрещальних вод нового народження з води і духа, є посланий у світ, щоб ісповідувати віру в Того, хто його відновив. А відтак, щоби світити тим світлом, яке він побачив не тільки очима фізичними, але очима своєї віри», — наголосив проповідник.

Блаженніший Святослав нагадав, що сьогодні також вшановуємо пам’ять святого євангелиста Івана Богослова, який нам подарував життєдайні слова, які нині чуємо і над ними роздумуємо.

На його переконання, Іван їх написав нам для того, щоб ми розуміли, що те, що Христос вчинив над сліпородженим, ця Божа дія, не закінчилася у просторі й часі. Світло продовжує світити. Христове Євангеліє продовжує проповідуватися у світі. Таїнство Хрещення продовжує бути відкритим для всіх людей, Христова Церква зі свого лона хрещальної купелі продовжує народжувати дітей Божих — християн усіх часів і народів.

«Ми з вами, які вийшли із хрещальної води, які народилися з води й духа, маємо здійснювати наше післанництво в тому світі, наше апостольське служіння», — переконаний Предстоятель.

Глава УГКЦ зауважив, що сьогодні українці в умовах війни, коли ще бачать довкола смерть, розруху, темряву, вже починають думати про відродження, відбудову. «Ми так прагнемо світла», — ствердив він.

«Ми просимо: Ісусе, відроди сьогодні Україну з води і духа. Сьогодні допоможи нам бути світлом для світу, як казав Христос для своїх учнів. Ми просимо: Господи, онови в нашому народі силу Твого Хрещення, дай нам силу відродження, яку черпаємо з нашої християнської тотожності, щоб осягнути життєве християнське післанництво, яке Ти нам даруєш навіть сьогодні, коли ми змушені зі зброєю в руках захищати свою Батьківщину. Бо і воїн-християнин може бути воїном й ангелом світла, може бути непереможним, коли несе в собі вічне життя, а не смерть», — сказав Патріарх.

«Нехай Господь Бог оновить усіх нас силою Духа Святого в нашому християнському житті та покликанні, щоб кожен із нас на дорогах життя міг бачити присутнього Христа, який нам каже: "Ти бачив його і того, хто з тобою говорить зараз, — це він" (Ів. 9, 37–38). Ти слухаєш сьогодні слово Христове. А ми у відповідь сказали: "Вірую Господи!" і поклонилися Йому», — побажав Блаженніший Святослав.

Департамент інформації УГКЦ