Сьогодні римо-католики відзначають урочистість Пресвятої Діви Марії Милостивої, головної покровительки Львівської Архідієцезії
  • Суб, 01/04/2017 - 17:25

Мати Божа Милостива – Прекрасна Зірка Львова – чудотворний образ Матері Божої, на якому зображена Богородиця у червоній сукні і зеленому плащі, котра сидить на троні серед хмар і на правому коліні тримає малого Ісуса.

Мати Божа Милостива, яку називають Прекрасною Зіркою Міста Львова є головною покровителькою Львівської Архідієцезії. Її свято відзначається на спомин шлюбів короля Яна Казимира.

Образ Матері Божої Милостивої походить з 1598 р. Його намалював львівський міщанин Юзеф Шольц Вольфович, а графічний малюнок зробив Филип Галлюс. Це невелике зображення (61,2 x 44,5 см) представляє Матір Божу в червоній сукні і зеленому плащі, яка сидить на хмарах, а на її правому коліні стоїть Дитятко Ісус. Довкола Марії розходиться променисте райдужне сяйво. В нижній частині образу видніє панорама Львова та двоє дітей на колінах – померла внучка автора та її молодший брат.

Історія подає, що цей образ мав бути епітафією і батьки померлої дівчинки розмістили його над могилою на зовнішній стіні львівської Катедри. Спочатку біля могили і перед образом Матері Божої молилася найближча родина, згодом біля нього почали затримуватися львівські міщани, щоб просити материнської допомоги Марії у своїх справах. Почали діятися перші чудеса. Через кільканадцять років слава про цей образ розійшлася у Львові і за його межами.

Чудотворний образ Матері Божої Милостивої був свідком величі і трагедії Львова. Під час шведської навали місто не піддалося нападникам і саме тоді Ян Казимир, король Польщі, 1 квітня 1656 р. склав урочисті обітниці, вперше називаючи Її Матір’ю Божою Царицею Польщі. У той пам’ятний день король особисто переніс образ до Кафедрального храму і розмістив у головному вівтарі, а папський нунцій Петро Відоні відслужив святу Месу, у якій взяв участь весь королівський двір, шляхта, сенатори і духовенство. З 1755 р. образ вже постійно знаходиться в головному вівтарі, у 1756 р. архієпископ Вацлав Ієронім Сєраковський офіційно підтвердив чудотворність образу і встановив архідієцезіальне свято в день Матері Божої Милостивої, а 12 травня 1776 р. коронував його папськими коронами, які надіслав з Риму Папа Пій VI і від того часу образ носить назву Матері Божої Милостивої.

Трагедією став момент, коли в 1946 р. цей образ архієпископ Євгеній Базяк вимушений був вивезти зі Львова без можливості повернення. Образ знаходився насамперед у Вавельському Кафедральному храмі, а потім багато років його переховували в єпископських каплицях в Тарнові. Лише в 1974 р. образ розмістили в головному вівтарі Любачівського Санктуарію. Одночасно під кінець сімдесятих років єпископ Мар’ян Рехович з успіхом старається в Римській Курії про дозвіл наново коронувати чудотворний образ.

Св. Йоан Павло ІІ в Ченстохові, під час свого ІІ паломництва до Польщі, 19.06.1983 р. коронував образ Матері Божої Милостивої, а звертаючи увагу на історію цього образу сказав: „…Я повинен накласти папські корони на скроні Ісуса і Марії любачівського образу? З великим зворушенням оздоблюю папськими коронами це зображення, яке було свідком обітниць Яна Казимира у львівській Катедрі в 1656 році, зображення, перед яким Богородиця вперше була названа Царицею Польської Корони, а наш народ зобов’язався наново ревно присвятити себе служінню своїй Наймилосерднішій Цариці”.

Оригінал чудотворного образу зберігається тепер у скарбниці Вавельського храму у Кракові, а Матір Божа з дитятком у львівській копії цього образу була коронована св. Йоаном Павлом ІІ у 2001 р. під час його візиту на Україні та отримала від Папи Римського золоту троянду.