Сьогодні – шоста річниця обрання Папи Франциска. Як це було?
  • Срд, 13/03/2019 - 09:48

У шосту річницю обрання Папи Франциска згадаймо атмосферу того вечора, який вже тоді вказав на певні характерні ознаки триваючого понтифікату.

Середа, 13 березня 2013 року, похмура й дощова погода.... На площі Святого Петра десятки тисяч людей, хоч цього дня і не відбувається загальна аудієнція... А це тому, що два тижні перед тим Папа Венедикт XVI провів прощальну аудієнцію, в якій взяли участь коло 200 тисяч паломників, і наступного дня, 28 лютого, вступило в дію його зречення з Петрового служіння.

Тривожне очікування

Із затамованим подихом світ слідкував за тим, хто стане наступником Папи, який вперше за шість сторіч добровільно зрікся влади. Тисячі публікацій та сюжетів, присвячених пошукам причин такого рішення та його можливих наслідків, часто згущуючи фарби та передрікаючи мало не занепад Церкви, полонили шпальти газет та ефіри. Експерти робили прогнози, букмекери приймали ставки...

Чорний і білий дим…

Тієї середи площа Святого Петра у Ватикані знову була заповнена вірними вже о 17:30 годині місцевого часу. Приблизно в цей час, у випадку позитивного першого вечірнього голосування Колегії Кардиналів, з димаря Сикстинської каплиці мав би вийти з нетерпінням очікуваний білий дим. Але, правдоподібно, в четвертому за порядком голосуванні, ніхто не набрав необхідних 77 голосів виборців, тож понад сто тисяч римлян та гостей Вічного Міста, ховаючись під парасолями від дощу, який цими днями не припинявся в Римі, терпеливо очікували завершення наступного голосування, про результати якого о 19:06 римського часу сповістив білий дим, після якого розпочався урочистий передзвін, звіщаючи світові, що обрано нового Єпископа Риму, 265-го Наступника святого Петра.

До площі із ще більшим ентузіазмом збігаються тисячі римлян та гостей Вічного Міста. Ще кількадесят хвилин нетерпеливого очікування, й над площею та в усьому світі завдяки засобам комунікації прозвучав голос кардинала Жан-Луї Торана: «Звіщаю вам велику радість – маємо Папу». А далі – чергова несподіванка: Главою Католицької Церкви обрано дотеперішнього архиєпископа Буенос-Айресу кардинала Хорхе Маріо Берґольйо, ТІ, який, як Папа, взяв ім’я Франциск. Перший Папа з Латинської Америки, перший Папа-єзуїт, перший Папа, який взяв ім’я Франциск... і далі ми були свідками чималого отого «вперше», починаючи від його перших слів.

Молитва і благословення

«Браття і сестри, добрий вечір! Ви знаєте, що завданням Конклаву є обрати Єпископа Риму. Здається, що мої брати-кардинали шукали його майже на краю світу, але тепер ми тут. Дякую за гостинність дієцезальній спільноті Риму до свого єпископа. Дякую. І, перш усього, хочу помолитися за нашого вислуженого єпископа Венедикта XVI. Молімося всі разом за нього, щоб Господь його благословив, а Богородиця охороняла», – такими були перші слова новообраного Папи Франциска, після яких він розпочав проказування молитви «Отче наш», а під його проводом цю молитву багатотисячним голосом проказували вірні, присутні на площі Святого Петра.

Далі проказування молитви «Радуйся, Маріє», «Слава Отцю», а тоді Святіший Отець попросив помолитися за нього:

«Тепер розпочинаємо цей шлях, єпископ і народ, цей шлях Римської Церкви, яка є тою, що в любові очолює усі Церкви, шлях братерства і любові, довіри між нами. Молімося завжди одні за одних. Молімося за ввесь світ, щоб у ньому було велике братерство. Бажаю вам, щоб цей шлях Церкви, який розпочинаємо сьогодні, і на якому мені допомагатиме тут присутній кардинал-вікарій, був плідним для євангелізації цього, такого прекрасного міста. А тепер хочу дати вам своє благословення, але спочатку хочу вас попросити однієї милої ласки. Перше, ніж єпископ поблагословить свій народ, прошу вас помолитися до Господа Бога, щоб мене поблагословив».

Новообраний Папа попросив проказати молитву в тиші, і площа, яка перед тим здавалася невгомонною, стихла… щоб знову вибухнути оплесками та іншими проявами радості після того, як він уділив своє благословення Urbi et Orbi.