Сьогодні святі кажуть нам: Довіртеся Богові і не розчаруєтеся!
  • Птн, 01/11/2013 - 21:23

Бути святими – це не привілей небагатьох, адже цю спадщину у Хрищенні отримав кожен з нас. Про це ще раз пригадав Папа Франциск, промовляючи до десятків тисяч прочан, які у п’ятницю, 1 листопада 2013 р., в урочистість Всіх Святих у Церкві латинського обряду, заповнили площу Святого Петра у Ватикані, щоб разом з Наступником святого Петра проказати молитву до Богородиці, Цариці всіх святих.

Промовляючи з вікна робочого кабінету в Апостольському палаці, Святіший Отець зазначив, що це свято говорить нам про те, що остаточною метою нашого існування не є смерть, але Рай. «Святі, Божі приятелі, запевняють нас, що ця обітниця не розчаровує. У своєму земному житті вони жили у глибокій єдності з Богом. В обличчях найменших і зневажених ближніх вони бачили Боже обличчя, а сьогодні споглядають його лицем в лице у Його славній красі», – сказав Папа.

«Святі, – додав він, – не є надлюдьми, ні не народилися досконалими. Вони є такі, як ми, як кожен з нас, вони є людьми, які перед тим, як осягнути небесну славу, прожили звичайне життя, з радощами і смутками, труднощами й надіями». Що ж тоді змінило їхнє життя? Божа любов, пізнавши яку, «вони пішли за нею щирим серцем, беззастережно й нелицемірно». Вони віддали своє життя на служіння ближнім, без ненависті переносили ворожість, відповідали добром на зло, поширюючи радість і мир. «Святі ніколи не ненавиділи. Добре збагніть цю річ: любов є від Бога, а ненависть? Від кого вона? Ненависть не від Бога, але від диявола!» – наголосив Папа, зазначаючи, що дорога святості – це служити потребуючим, молитися та жити в радості.

«Бути святими не є привілеєм небагатьох, так ніби хтось отримав величезну спадщину. Через Хрищення всі ми маємо цю спадщину – спроможність стати святими. Святість – це покликання усіх», – вів далі Святіший Отець. А дорога святості, якою усі ми покликані прямувати, «має ім’я та обличчя: обличчя Ісуса Христа», Який у Євангелії показує нам, що цією дорогою є шлях Блаженств.

За словами Папи, Боже царство належиться тим, які покладають надію не на земні речі, але на Божу любов, тим, які мають смиренне серце, не вважають себе праведниками і не судять інших, тим, які вміють співстраждати з терплячими і втішатися з тими, хто радіє. «Святий чи свята, – додав він, – є будівничим примирення і миру, завжди допомагає людям помиритися, прикладається до того, щоб завжди панував мир.

У цей празник святі, як зазначив Святіший Отець, дають нам окреме послання. Вони кажуть нам: «Довіртеся Господеві, тому що Господь не розчаровує. Він ніколи не розчарує, Він – добрий приятель, Який завжди пліч-о-пліч з нами». Своїм свідченням святі також заохочують нас «не боятися іти проти течії, бути висміяними чи непризнаними, коли говоримо про Нього і про Євангеліє», а також своїм життям показують нам, що той, хто вірний Богові і Його слову, «вже тут, на землі, зазнає утішення Його любові». Усе це, за словами Папи, є тим, чого сподіваємося ми і чого бажаємо нашим померлим, і саме тому Церква поставила поряд урочистість Всіх Святих та день Спомину всіх померлих.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va